La llei d'amnistia va ser registrada fa menys d'una setmana pels partits independentistes al Congrés dels Diputats. I abans d'arribar ni tan sols a la Mesa de la cambra baixa, ja ha topat amb el primer obstacle: l'oposició dels lletrats del parlament, que en el seu informe proposen no admetre a tràmit la iniciativa. D'aquesta manera, els serveis jurídics aplanen el camí perquè demà el PSOE, fent pinça amb el PP i Vox, ho tombi en la reunió de l'òrgan de govern de la cambra. Previsiblement, un cop més, Unidas Podemos tornarà a quedar-se sol. La Mesa es reunirà demà, com cada dimarts.
Així, segons l'informe al qual ha tingut accés ElNacional.cat, els serveis jurídics del Congrés plantegen "comunicar als grups parlamentaris autors de la iniciativa que no procedeix l'admissió a tràmit, en la mesura que, d'un examen preliminar, es desprèn que la iniciativa, en suposar la concessió d'un indult general que afecta una pluralitat de subjectes condemnats per sentència ferma, entraria en una contradicció palmària i evident amb l'article 62 de la Constitució".
L'article 62.1 de la Constitució espanyola estableix que correspon al Rei "exercir el dret de gràcia d'acord amb la llei, que no podrà autoritzar indults generals".
Així és la proposta
El primer article en deixa clar l’abast: “Queden amnistiats tots els actes d’intencionalitat política, qualsevol que fos el seu resultat, tipificats com a delictes o com a conductes determinants de responsabilitat administrativa dutes a terme des de l'1 de gener del 2013 i fins al moment de l'entrada en vigor d'aquesta llei". I delimita: "S'entendrà com a intencionalitat política qualsevol fet vinculat a la lluita democràtica per l'autodeterminació de Catalunya". Posen el focus tant en la consulta del 9-N del 2014 com en el referèndum de l’1-O del 2017.
Aquest primer article, el més extens, assenyala que hi queden compresos els delictes de rebel·lió i sedició, els d’ordre públic, els de prevaricació, falsedat, malversació, desobediència o revelació de secret, i els “actes d’expressió i opinió” a través de diverses plataformes. En canvi, en queden fora els policies encausats per la repressió policial.
Què hi diu el PSOE?
Abans ni tan sols que arribés a les Corts espanyoles, el PSOE ja hi va tancar la porta. Ho va fer la setmana passada el secretari d’organització i ministre José Luis Ábalos, que va reiterar la seva posició "en contra de la figura de l’amnistia”, pel seu caràcter genèric. Com a molt, hi ha “casos particulars” que es poden resoldre amb la legalitat, com per exemple els indults. Malgrat això, aquesta via continua congelada per La Moncloa, encara que hagi passat el 14-F. Així, tot fa pensar que demà el PSOE hi votarà en contra a la reunió de la Mesa.