En llibertat amb càrrecs. El titular del jutjat d’instrucció 4 de Cornellà de Llobregat ha deixat en llibertat les darreres quatre persones que van quedar detingudes en l’operació anticorrupció executada ahir a l’ajuntament, amb un total d’onze detinguts inicialment. Els acusats s’han acollit al seu dret a no declarar i el jutge els ha deixat en llibertat avui a la tarda, segons informa el gabinet de premsa del TSJC. El jutge investiga si hi ha un contracte irregular entre l’Ajuntament de Cornellà i el Consell Esportiu de L’Hospitalet, organisme privat també investigat per corrupció en un altre jutjat, i on està investigada l’alcaldessa de l’Hospitalet i actual presidenta de la Diputació,  la socialista Núria Marín. El jutge investiga els onze encausats pels delictes de malversació de fons públics, prevaricació i frau en l’administració pública. Entre els detinguts, ara en llibertat, està l’exregidor d’Esports, José Manuel Parrado, i l’actual president del Consell Esportiu del Baix Llobregat, Salvador Valls. La majoria d'implicats són tècnics municipals.

El tinent d'alcalde i regidor d'Economia de l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat, Sergio Fernández va quedar en llibertat  ahir al vespre després de ser detingut per la policia espanyola en el marc d'aquesta operació per presumpte desviament de fons a través del Consell Esportiu de L'Hospitalet. En una entrevista a la Cadena Ser, l'alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, ha confirmat aquest dimarts que Fernández va ser posat en llibertat ahir mateix. L'alcalde també ha lamentat l'actuació policial d'ahir, ja que els expedients que buscaven ja van ser entregats el 2020, quan es va obrir la investigació al Consell Esportiu de L'Hospitalet. 

Operació

Agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia espanyola van registrar ahir durant hores les oficines de l'Ajuntament de Cornellà, i especialment les de l'àrea d'Esports, així com la seu del Consell Esportiu del Baix Llobregat, en el marc d'una operació que es va saldar amb onze detencions, en la seva majoria tècnics municipals. A les seves primeres declaracions després de l'operació, Balmón ha expressat la seva "tranquil·litat" i ha defensat la correcta actuació del consistori en la contractació dels serveis d'arbitratges al Consell Esportiu de L'Hospitalet que la UDEF investiga.

Amb aquesta actuació s'intenta escatir si hi ha un contracte de serveis suposadament “fals” entre l'Ajuntament de Cornellà i el Consell Esportiu de L’Hospitalet (CELH), a través del qual l’ajuntament des del 2018 li pagava el sou dels àrbitres a un preu superior del real, i part d’aquests diners podrien haver estat desviats, segons fonts de la UDEF. El contracte fixat en tres anys de servei, del 2018 al 2020, tenia una despesa de 89.222 euros. En la causa de l’Hospitalet, els principals acusats són l’actual tinent d’alcalde d’Urbanisme i primer secretari del PSC, Cristian Alcázar Esteban, i Eduard Galí, director del CELH. A tots dos se’ls investiga per presentar davant de notari una acta suposadament falsa de la comissió directiva del consell.

Ara, la Udef precisa que amb aquesta acta Alcázar es va arrogar facultats per demanar una pòlissa de crèdit de 25.000 euros, que va gestionar juntament amb Horacio Álvarez, llavors secretari del CELH. L'aval bancari  de 3.686 euros es carregava a l'ajuntament de Cornellà, en concepte per la tramitació del contracte d'arbitratges durant quatre anys  i prorrogables dos anys més. A més, es detalla que aquest aval és el que  es va exigir a Cornellà para poder oferir-li el servei des del CELH.