La sala penal de l'Audiència Nacional ha deixat en llibertat provisional amb mesures cautelars les dues dones, Luna Fernández i Yolanda Martínez, que van ser repatriades des de Síria amb els seus fills el gener de 2023, data des de la qual estaven en presó provisional a l'espera de judici, acusades del delicte d'integració en l'organització terrorista DAESH. El tribunal exposa que després del temps transcorregut, gairebé dos anys en presó preventiva, i “en no apreciar-se risc de fugida en l’actualitat”,  els concedeix la llibertat  amb mesures cautelars. Les defenses de les dones havien demanat la seva posada en llibertat, mesura que la Fiscalia ha donat suport si se li posava mesures cautelars, com la prohibició de sortir de l’Estat espanyol. Per contra, l’Associació de Víctimes del Terrorisme, que exerceix l’acusació particular,  s'ha mostrat en contra de la seva excarceració.

En una vista, celebrada aquest dilluns, la secció quarta de la sala penal de l’Audiència Nacional ha resolt acordar llibertat provisional de les dones, en lloc de prorrogar la presó preventiva més enllà de dos anys (poden ser-hi un màxim de 4 anys, i en funció del delite), a l’espera del judici. En les dues resolucions, el tribunal ha acordat la immediata llibertat de les dones amb l'obligació de designar domicili a l'efecte de notificacions i requeriments, compareixences setmanals davant el jutjat, la prohibició de sortida del territori nacional i la retirada del passaport.
 

 

Sense risc de fugida

En les resolucions, els magistrats consideren que procedeix la llibertat “tenint en compte del temps transcorregut des que es va dictar la presó provisional, i tenint en consideració que les circumstàncies que en el seu moment van portar el jutge d'instrucció a adoptar aquesta mesura han variat, no apreciant-se risc de fugida en l'actualitat en la processada”.

El jutge d'instrucció Santiago Pedraz va acordar, el gener de 2023,  el processament de les dues dones per haver participat presumptament a l’Estat espanyol en activitats en favor de l'organització gihadista DAESH, prèviament al seu desplaçament voluntari a la zona de conflicte sirià-iraquià al costat dels seus marits, acceptant el mateix destí que ells una vegada proclamat el pseudocalifat el juny de 2014 per Abu Bakr al-Baghdadi i amb plena voluntat de mantenir la seva integració a aquesta organització terrorista.

El titular del jutjat central d’instrucció  de l’Audiència Nacional explicava llavors que ambdues es van desplaçar a la zona de conflicte sirià-iraquià al costat dels seus marits, amb la plena voluntat de formar part de l'organització i la finalitat de posar a la seva disposició tota la seva capacitat en les funcions que la mateixa organització els assignés.

Ara, passat un any i vuit mesos tancades, el tribunal conclou que procedeix la llibertat “tenint en compte del temps transcorregut des que es va dictar la presó provisional, i tenint en consideració que les circumstàncies que en el seu moment van portar el jutge d'instrucció a adoptar aquesta mesura han variat, no apreciant-se risc de fugida en l'actualitat” de les dies dones.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!