El jutjat ha deixat en llibertat provisional vuit dels detinguts la matinada de diumenge durant el botelló de Barcelona, al Bogatell. Tots ells són majors d'edat. Fiscalia no ha demanat cap mesura cautelar i queden a disposició del jutjat sempre que siguin requerits.

Cinc dels arrestats han passat a disposició del jutjat d'instrucció 32 pels delictes de robatori amb força, tinença il·lícita d'armes i contra la salut pública. Els altres tres, que han comparegut al jutjat d'instrucció 1, estan acusats de desordres públics, atemptat contra agents de l'autoritat i danys.

Tots en llibertat

Ahir van quedat en llibertat 12 persones més, majors d'edat, relacionades amb els aldarulls la matinada de divendres a dissabte a la Plaça Espanya de Barcelona. Tots els detinguts han quedat en llibertat provisional. La Fiscalia tampoc va demanar cap mesura cautelar i han queden a disposició del jutjat que els pots tornar a citar en qualsevol moment. La causa està oberta per, entre d'altres, els delictes de desordres públics, atemptat agents de l'autoritat i danys. 

En total hi ha 52 detinguts, dels quals dilluns els Mossos d'Esquadra van portar a declarar, 12 i aquest dimarts 8 més. Estan acusats de participar en els aldarulls posteriors als botelló de Plaça Espanya en la primera nit d'incidents greus de la Festa Major de la Mercè i de participar en el botelló a la platja del Bogatell la nit de dissabte a diumenge.

El macrobotellón de plaça d'Espanya va acabar amb greus incidents, barricades, incendis, el Palau de Congressos saquejat i desenes de ferits, segons el primer balanç. En total el SEM ha atès 43 ferits, 3 greus, 23 menys greus i 17 lleus. L'ambient a la macrofesta il·legal anava pujant de to i les informacions que arribaven era que s'estaven produint enfrontaments violents entre grups de joves i que hi havia diversos ferits per arma blanca. Hi va haver 13 persones apunyalades i també diverses denúncies per delictes contra la llibertat sexual.

El blindatge policial dissabte va fer que el botelló es mogués a la platja del Bogatell. Un lloc més ampli, apartat del centre de la ciutat i, aparentment, amb menys riscos, però que finalment va acabar pitjor que la nit anterior.  

La tempesta política

El tinent d'alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha insistit en el fet que l'origen dels aldarulls és l'actitud dels polítics independentistes. "Hi ha una crisi d'autoritat importantíssima", ha assegurat, alhora que ha remarcat la "falta de respecte a la policia que ve de les mateixes instàncies governamentals". "Quin missatge estem enviant? Sembla que tot està permès", ha assenyalat.

D'aquesta manera, Batlle també ha recordat que Catalunya compta amb una mena "d'ADN anarquista" que facilita els enfrontaments entre els joves i les forces de seguretat. "La situació és preocupant, volem que la Generalitat creï una taula per solucionar aquest problema", ha reclamat.

Aquestes declaracions han arribat a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha respost a Batlle mitjançant les xarxes socials. "Defugir les pròpies responsabilitats és la manera més ràpida de desprestigiar les institucions", ha dit Borràs a Twitter.

Tampoc ha faltat a la cita el president Quim Torra, que ha carregat amb molta força contra el tinent d'alcaldia de Seguretat: "Benvolgut, per centrifugar la vostra incompetència absoluta, busqueu altres excuses. Fa basarda pensar que vau formar part d'un govern de la Generalitat. Em vaig manifestar i em manifestaré les vegades que calguin (dissabte, per exemple) per la independència de Catalunya".