Els personatges del llibre d'Artur Mas s'han presentat aquest vespre a l'auditori de la Pedrera per assistir a la presentació de l'obra del 129 president de la Generalitat, Cap fred, cor calent. Abans, però, han hagut de fer una llarga i pacient cua al Passeig de Gràcia, atapeïda de rostres coneguts. Un dels primers a arribar ha estat Jordi Pujol, al qual Mas, tot i admetre el cop i la decepció provocada per la seva confessió de juliol de 2014, qualifica de pare polític. Aquest vespre, Mas l'ha recuperat de l'ostracisme públic a què ha estat condemnat i l'ha situat, acompanyat de la seva esposa, Marta Ferrusola, a les primeres files de la sala.
La fila zero, però, l'han ocupat els consellers de JxCat, en ple, Miquel Buch, Damià Calvet, Meritxell Budó, Jordi Puigneró, Àngels Chacon, i Maria Àngels Vilallonga; el president de JxCat, Albert Batet, la diputada Elsa Artadi, el senador Josep Lluís Cleries... Tots ells encapçalaven una llarga llista de personatges dels més de 20 anys d'història política que recull l'obra i que avui s'han trobats convocats a l'edifici gaudinià. Des dels excompanys de Govern, amb Quico Homs, al capdavant, fins a l'actual president del PDeCAT, David Bonvehí. La major part, dirigents i exdirigents de l'univers convergent que encara s'està repensant després de la implosió del partit.
No obstant això, faltaven els representants dels altres espais polítics, la part imprescindible dels episodis de tensió, dificultats, conflictes i diferències que s'han trenat aquests anys i que queden recollits en l'obra. Els altres protagonistes del que la periodista Mònica Terribas, que ha actuat com a mestre de cerimònies, ha descrit com un relat franc i una mica shakesperià que exposa el president.
Durant l'acte i en el llibre, Mas ha evocat la solitud de la presidència, l'extrema complexitat dels moments viscuts, la tensió amb l'Estat, l'enigmàtic advertiment de Pujol "el rei no ens estima", reunions com la de Felip VI a la Zarzuela o amb el president del TC a un convent... Però sobre tot, les dificultats del sobiranisme per tancar files.
El 129 president relata els èxits històrics aconseguits pel sobiranisme però també les dificultats per reblar els resultats finals fins a interrogar-se no sense certa sensació d'impotència: "no serà que estem entrenats per treballar però no per fer política?". "La meva conclusió és que no", ha assegurat aquest vespre davant d'un auditori inquiet per la pregunta.
Tot plegat per relatar uns anys de gran complexitat que li han deixat prou clar que la política es pot convertir en una muntanya russa o, com assegura a l'obra, que "la il·lusió i la frustració en política viatgen en el mateix vagó".
Entre els convidats hi havia també esposes dels presos polítics, com Meritxell Lluís i Laura Masvidal. "No hem sabut administrar el dolor?", ha interrogat Terribas. Sí i no, ha explicat. "Hem d'entendre i assimilar que hem de saber encaixar aquests cops. Els cops hi són i són durs, i els sacrificis també. Però formen part de la història d'aquests anys", ha advertit.
Mentre el món polític convergent refrescava la memòria dels darrers anys a l'auditori de la Pedrera, observaven l'escena des d'un lateral de la sala les persones que han constituït l'autèntic nervi en què se sustenta la carrera de Mas, la família i els amics. El president, que en l'obra deixa veure el seu rostre més personal, no amaga fins a quin punt l'han condicionat i amb quina intensitat els cops que també han sacsejat la seva família l'han afectat durant aquests anys.
En definitiva, un llibre que el mateix Mas assegura que vol ser honest i el qual, confessa, confia que resulti útil.