La Lliga Democràtica ha formalitzat aquest divendres la petició d'indult per als presos polítics condemnats pel referèndum de l'1-O, com ja havia anunciat que faria el passat agost. La formació considera que Catalunya travessa "una situació crítica" per la crisi sociosanitària i política i per això cal "afavorir un clima d'enteniment i cooperació", ha explicat en un comunicat.
"L'indult dels presos polítics, una mesura de gràcia reconeguda constitucionalment i per tant perfectament concorde a la legalitat vigent, lluny de ser una concessió demostraria la fortalesa d'un estat que havent aplicat la llei amb el màxim rigor és capaç de perdonar en favor d'un benefici col·lectiu", han argumentat.
"Posem el país en marxa cap un nou clima d'enteniment, cooperació i normalitat política que permetrà gestionar la pandèmia i les seves conseqüències econòmiques amb garanties d'èxit", han afegit.
El partit també s'ha congratulat per l'anunci del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, que va avançar que la setmana que ve el govern espanyol començarà a tramitar els indults que ja s'han demanat per als líders de l'1-O. No obstant això, l'han instat a "la major rapidesa en la seva gestió" i n'han demanat "una resolució favorable".
Contrast amb l'independentisme parlamentari
Aquesta via contrasta notablement amb el posicionament de les formacions independentistes, que han rebut amb fredor aquesta mesura. De fet, tant JxCat com ERC i la CUP ja han reclamat reiteradament que la solució passa per una llei d'amnistia.
Qui ha fet les altres peticions?
La petició d'indult per a tots els presos també la va presentar el passat mes de març l'advocat català Francesc de Jufresa. A més, l'UGT va demanar l'indult per Dolors Bassa i els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert van fer el mateix amb Carme Forcadell.