Una dotzena de diputats del Grup Socialista han comunicat ja a la gestora del PSOE i a la direcció parlamentària del partit la seva decisió de votar en contra de la investidura de Mariano Rajoy i, per tant, d'incomplir l'acord adoptat pel comitè federal de diumenge passat. Entre ells, figuren set parlamentaris del PSC i dues independents que va fitxar Pedro Sánchez per a la seva llista per Madrid.
Així doncs, els diputats que trencaran la disciplina de vot seran:
Meritxell Batet: Col·laboradora d'Eduardo Madina a les primàries del 2014, ha estat l'única a qui Pedro Sánchez va repescar per a la seva executiva federal, i a les eleccions del 2015 la va col·locar com a número dos del PSOE per Madrid. En els comicis de juny va passar a ser la cap de llista del PSC per Barcelona i es va incorporar a la direcció del Grup Socialista. Votarà 'no' a Rajoy atenent el consell nacional del PSC.
Zaida Cantera: Excomandant retirada després de denunciar persecució a l'Exèrcit, va ser fitxada per Pedro Sánchez per a la seva llista de Madrid per als comicis del 2015 i va repetir al juny. De família socialista, tot i que no milita en el partit, va proposar que només fos la direcció parlamentària qui apliqués l'abstenció, però, al decidir-se una posició global, votarà 'no'.
Manuel Cruz Rodríguez: Catedràtic de Filosofia 'fitxat' com independent pel PSC per a la llista per Barcelona i ara portaveu del grup socialista a la comissió d'Educació. Votarà 'no' seguint el criteri del consell nacional del partit que lidera Miquel Iceta.
Odón Elorza: L'exalcalde de Sant Sebastià, que ja havia trencat la disciplina del Grup Socialista en alguna ocasió anterior com amb l'abdicació de Joan Carles I, argumenta que el partit ha d'atendre la veu de la militància que, segons ha constatat al PSE-EE, és contrària a permetre la reelecció de Mariano Rajoy. És un dels qui va demanar sense èxit una abstenció limitada a 11.
Rocío de Frutos: Cap de llista per Ourense, considera que no es va afiliar al PSOE per deixar governar la dreta i assumeix les sancions que es decideixin. I també avança que si el partit la castiga amb l'expulsió se n'anirà "sense fer soroll" perquè no vol causar problemes.
Lidia Guinart Moreno: Diputada del PSC des de les eleccions de desembre i abans tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. Com a membre del PSC, seguirà les directrius del partit que lidera Miquel Iceta.
Marc Lamuà Estañol: Diputat del PSC per Girona des de les eleccions de desembre, seguirà el 'no' a Rajoy acordat pel seu partit.
Mercè Perea i Conillas: Diputada del PSC per Barcelona i dirigent del partit a l'Hospitalet. És portaveu del Grup Socialista a la comissió del Pacte de Toledo. Votarà 'no' seguint la decisió del consell nacional del PSC.
Margarita Robles: La magistrada, que va estar al Ministeri d'Interior en l'última etapa de Felipe González, va tornar a la política el juny quan va ser 'fitxada' com a número dos de la llista de Pedro Sánchez per Madrid. Entén que, per coherència, ha de votar 'no' a Rajoy i considera que el comitè federal no li ha donat un motiu solvent per canviar de criteri.
Joan Ruiz i Carbonell: Diputat des del 2008, el juny va ser cap de llista del PSC per Tarragona i ara és portaveu de la comissió sobre polítiques integrals de la Discapacitat al Congrés.
Susana Sumelzo: De la federació aragonesa, va formar part de l'executiva federal de Pedro Sánchez i considera que, per coherència, ha de seguir mantenint el 'no' a Rajoy. A Aragó ja ha denunciat que el partit va tractar de marginar-la per discrepar de l'entorn del president Javier Lambán.
José Zaragoza: històric responsable d'organització del PSC amb Pasqual Maragall i José Montilla i diputat al Congrés des del 2011. Va remetre el seu vot al que decidís el PSC i ara seguirà el seu 'no' a Rajoy.
Dubtosos
A banda dels que ja han confirmat el seu 'no', altres diputats es mantenen sense definir el seu vot.
Pilar Cancela: Diputada per La Corunya i presidenta de la gestora del PSdeG nomenada per l'executiva federal i enfrontada amb els socialistes de Pontevedra que lidera Abel Caballero. Afí a Pedro Sánchez, va donar suport a la carta dels 'barons' que demanaven una abstenció limitada i podria acabar votant ara en contra de la investidura de Rajoy malgrat el criteri del comitè federal. Al Congrés presideix la comissió d'Igualtat.
María González Veracruz: Diputada per Múrcia. La federació que encapçala el seu pare, Rafael González Tovar, l'anima a trencar la disciplina. Va ser membre de la direcció federal d'Alfredo Pérez Rubalcaba i de Pedro Sánchez, de qui és estreta col·laboradora.
Sofia Hernanz: Diputada per les Balears des del 2011 i actualment membre de la direcció del Grup Socialista. S'ha remès sempre al que decidís l'organització territorial que lidera Francina Armengol, l'única presidenta autonòmica que manté el 'no' a Rajoy.
Pere Joan Pons: Diputat per les Balears des de les eleccions de juny. És el secretari de Programes del PSOE balear, una de les federacions més actives en el rebuig a la investidura de Mariano Rajoy.
Adriana Lastra: Diputada per Astúries. En les eleccions generals de 2015, va encapçalar la llista del PSOE a Astúries. Va ser secretària de Política Municipal del PSOE des el 27 de juliol de 2014 fins a l'últim comitè federal del passat 1 d'octubre, on es va deixar el partit en mans d'una gestora.
La dimissió de Sánchez
L'ex secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, formava part del grup de diputats dels quals encara no s'havia concretat la direcció de vot. El passat dimecres, durant la primera jornada del debat d'investidura, va publicar un ambigu tuit on assegura que votaria 'no', però no concretava si ho faria només a la primera votació (com tot el Grup Socialista) o també a la segona i definitiva, trencant la disciplina del partit. Finalment, Sánchez ha preferit renunciar a la seva acta de diputat abans que votar 'no' i desobeir el mandat del comitè federal del 23 d'octubre.