La construcció del nou hospital d'emergències Isabel Zendal a Madrid, que se centrarà en el coronavirus, ja s'ha acabat i els constructors han lliurat l'obra, però sense lavabos, segons informa la Cadena Ser.
La ràdio cita un lampista que assegura que, tot i que l'hospital va ser lliurat dissabte passat, encara queda molta feina: "Van dir que obririen l'1 de novembre i ens han donat 3 mesos més de feina, queden per fer instal·lacions elèctriques, moltíssima fontaneria, el paviment de fora... ". "No hi ha res posat, ni llits ni sanitaris, estem en les instal·lacions d'aigua", afegeix.
L'hospital s'ha muntat en tan sols 4 mesos, amb una activitat frenètica, i d'aquí les descoordinacions, per un cost de 50 milions d'euros. Des del govern madrileny diuen que l'obra ha estat efectivament lliurada, i que ara "queda la fase d'adaptar-lo i posar-lo en marxa", en paraules del conseller de Sanitat, el popular Enrique Ruiz Escudero.
🔴 El hospital de emergencias de Ayuso sin retretes, pero "entregado". Los obreros contradicen al Gobierno de Madrid: "Le queda bastante por dentro. No tengo ni idea de cómo han podido decir que estaba ya" https://t.co/iqsuwt9XDg Informa @JavierAlonsoH y @jorgeygarcia_
— Cadena SER (@La_SER) November 2, 2020
El cas és, però, que més de 200 operaris segueixen treballant en l'hospital i actuant per resoldre tot el que ha quedat pendent. La façana i les cobertes de l'edifici semblen les més acabades.
Els contractes d'emergència que els adjudicataris van signar amb la Comunitat de Madrid contemplen la possibilitat de penalitzacions si aquesta es demora més enllà de l'últim dia d'octubre, i d'aquí també les presses.
Des de Comissions Obreres denuncien que les presses que s'han donat no han anat acompanyades de mesures de seguretat ni protocols per als treballadors que l'han construït i assenyalen, directament, que el preu s'ha traduït en la mort de dues persones: "Ha suposat un cost elevat de vides i condicions infrahumanes per acabar l'hospital en un termini impossible de complir". I recorda a la presidenta el conveni general del sector de la construcció i la llei de prevenció de riscos laborals, que "en cap cas s'ha complert".
Els dos exemples que han costat la vida a dues persones són la caiguda d'un treballador des d'una altura considerable, on faltaven les proteccions col·lectives i individuals, el passat 1 d'octubre. L'altre, una mort per infart: "Si bé va succeir quan es trobava fora del centre de treball, el sindicat tem que les conseqüències fossin derivades del ritme de treball que està patint la gent que presta aquests serveis".