Lliures, la Lliga Democràtica i el Partit Nacionalista Català s'han compromès a "unir esforços" en un mateix partit. Així ho revela un document que els dirigents de les tres formacions, Antoni Fernández Teixidó, Astrid Barrio i Marta Pascal, haurien signat per fer efectiva la seva fusió, segons ha pogut saber La Vanguardia. A més, els partits estarien negociant també amb el PDeCAT i Convergents perquè aquests es sumin al projecte.
Tots aquests partits ja tenien un pacte de coordinació i col·laboració entre ells i fa temps que treballen per crear un espai de "centre ampli" per poder lluitar amb més força contra la deriva a l'esquerra que, consideren, regeix actualment la política catalana. En total, s'han creat quatre comissions de treball en les que participen tots els cinc partits. Aquestes són per l'estratègia i la comunicació, pel programa ideològic, per la seva organització i una sobre la política municipal.
Des del PNC han assenyalat a La Vanguardia que "entre Junts i el PSC hi ha un espai per ocupar". Per això, volen crear un nou projecte "des del futur i no des de la nostàlgia".
Sense representació
Encara està per veure com s'acabarà culminant aquesta fusió, però a les esmentades comissions es preveu que es tanqui sota un sol partit amb un nou nom. Amb tot, però, s'espera que hi hagi una coalició d'aquest nou subjecte polític amb la formació d'Àngels Chacón, amb qui les negociacions són més lentes, ja que té molta més força electoral.
De fet, en les últimes eleccions al Parlament, celebrades el passat 14 de febrer, cap d'aquests partits va obtenir representació. Qui va estar-hi més a prop va ser precisament el PDECat de Chacón, amb 77.059 vots. El PNC de Marta Pascal va quedar lluny de tenir un escó, amb 4.583 vots. Per altra banda, Lliures i la Lliga no van poder arribar a un acord per presentar-se en coalició amb el PSC.
Eleccions municipals
A finals de maig es va saber que PDeCAT, Lliures, PNC, la Lliga i Units havien començat a negociar per a presentar-se junts a les pròximes eleccions municipals, per evitar la dispersió de vots. Per altra banda, Junts va descartar aquest juliol presentar-se conjuntament amb el PDCAT a les eleccions locals del 2023. A les anteriors, les del 2019, les dues formacions es van incloure sota el paraigua de Junts per Catalunya.
En aquest sentit, Elsa Artadi, portaveu del partit, va assegurar que analitzarien "cas per cas" cada municipi i que estaran encantats de rebre membres de la formació de Chacón. Amb tot, però, va negar la possibilitat d'anar a les eleccions amb una marca que no sigui la de Junts.
En la mateixa línia, el secretari general de Junts, Jordi Sánchez, també va descartar les negociacions amb el PDeCAT, fet que va provocar les crítiques de la seva líder. "Són dues actituds molt contraposades, evidencien el que reclamem des de fa dies: el respecte al nostre partit, que es reconegui i no hi hagi aquesta voluntat ni d'eliminar-lo ni de menysprear-lo per part d'altres actors polítics", va subratllar.