Les desavinences en el CAC van marcar un precedent. Per primera vegada, el president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher,va presentar un vot particular manifestant la seva disconformitat amb l'acord aprovat pels consellers Daniel Sirera i Carme Figueras. En primer terme, Loppacher vol deixar ben clar d'entrada que "no és competència d'un organisme regulador com el CAC determinar quin documental concret ha d'emetre un prestador de serveis de comunicació audiovisual, ni quina ha de ser, a priori, la posició d'un contingut en la graella de programació". De fet, el president del CAC va més enllà i titlla d'"inaudita" i "contrària a la independència i autonomia dels mitjans de comunicació".
Avui ha estat el torn de la presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, que ha assegurat aquest divendres que ni un partit polític ni el CAC elaboren la programació de TVC, sinó que qui ho fa és el seu director, Vicent Sanchis, i els professionals que hi treballen. Llorach ha respost així a una pregunta de PSC, que feia referència a l'informe del CAC en el qual va instar TV3 que, "en compliment de les missions de servei públic", els documentals d’autor o de tesi que emeti, en conjunt, "responguin a més d’un punt de vista i ofereixin els diferents posicionaments de la societat catalana". Per altra banda i a preguntes dels diputats, Sanchis creu que és "una autèntica barbaritat" afirmar que "TVC castellanitza".
Beatriz Silva, del PSC, ha preguntat tant a Sanchis com a Llorach sobre l'informe del CAC, en el qual es va instar TV3 que, "en compliment de les missions de servei públic", els documentals d’autor o de tesi que emeti, en conjunt, "responguin a més d’un punt de vista i ofereixin els diferents posicionaments de la societat catalana". La reclamació va sorgir d'un acord aprovat pel Consell sobre l’emissió a TV3 de documentals i programes de reportatges sobre el debat polític entre Catalunya i l'Estat, amb dos vots a favor i un en contra, amb un vot particular. El Consell va avisar a la CCMA sobre la necessitat de garantir el pluralisme polític i el respecte de les diverses opcions polítiques de la societat catalana en els documentals d’autor o de tesi relacionats amb la relació política entre Catalunya i Espanya.
"Ni un partit ni l'organisme de regulació audiovisual elaboren la programació de TVC, qui ho fa és el seu director i els professionals que hi treballen", ha contestat la presidenta en funcions de la CCMA. En la seva intervenció, Llorach s'ha fet ressò d'unes declaracions de Roger Lopacher, president del CAC, expressades en el seu vot particular que deia que aquesta exigència aprovada és "inaudita i contrària a la independència i autonomia dels mitjans que són sempre supervisats a posteriori i no a priori". Ha indicat que Lopacher "ha lamentat que l'acord aprovat s'aparti i distorsioni intencionadament l'informe tècnic de l'àrea de continguts del CAC per arribar a una conclusió basada en percepcions ideològiques i personals que no se sustenten tècnicament".
TV3: té un bon nivell de català?
A preguntes dels diputats d'ERC i de Junts sobre la situació del català a TV3, Sanchis ha dit que l'afirmació que es fa des de xarxes que "s'introdueix el castellà, que la llengua s'està deteriorant i que TVC castellanitza és una autèntica barbaritat i és contraproduent amb els fins que es justifiquen" amb la feina que fan. Ha demanat als partits que siguin rigorosos i seriosos. "No es pot parlar amb frivolitat perquè alimenten posicions molt airejades que no fan bé ni a TVC ni als professionals que hi treballen". Mònica Sales, de Junts, ha indicat que parlen des de la preocupació i la responsabilitat i el respecte als valors fundacionals de TV3. "Lamento que pensi que fem aquesta pregunta des de la frivolitat", ha dit.
Per la seva banda, Lorena Roldán, del PP, i Alberto Tarradas, de Vox, han preguntat al director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, pel nou col·laborador de la ràdio, l'activista Marcel Vivet. "Té una condemna pendent de cinc anys de presó per un delicte d'atemptat a l'autoritat, de lesions i un delicte de desordres públics", ha remarcat Roldán. El director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha dit que si el programa considera que amb la realitat social i política que viu el país aquesta veu mereix aparèixer a Catalunya Ràdio no és ningú per vetar aquesta contractació. "La gràcia de la ràdio pública i d'una democràcia és que la pluralitat sigui el més ample possible".