La decisió del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de cessar el vicepresident Jordi Puigneró està aixecant molta polseguera. El cantautor Lluís Llach ha estat dels primers a reaccionar sobre aquesta decisió i a través del seu Twitter ha criticat que "al final d'aquest mullader polític, encara se'ns farà oblidar que no s'ha acomplert el pacte d'investidura". Per a Llach aquest incompliment del pacte "és des d'un punt de vista polític, l'únic transcendent". En aquesta línia, ha recordat que el que proposa el president "no respecta ni el pacte amb la CUP, ni el de Junts, pel que l'investiren".
🔴Crisi de Govern, última hora | Junts es reuneix després del cessament de Puigneró
Reunió de JxCat
L'executiva de Junts per Catalunya es reunirà aquest dijous a les 10:00 hores per abordar l'escenari polític així com l'adopció de "les decisions que pertoquen, sempre pensant en el progrés i el benestar dels catalans i en l'assoliment de la independència com a objectiu". La reacció de Junts per Catalunya va ser immediata, i va qualificar la decisió d'Aragonès "d'error històric" que posa en perill el projecte independentista. En un comunicat, la formació ha assegurat que el secretari general de Junts, Jordi Turull, ho ha traslladat amb aquestes paraules al mateix Aragonès en la reunió que han mantingut aquesta nit al Palau de la Generalitat. La formació, que ha subratllat que Puigneró ha fet una tasca "impecable, lleial i solvent", també ha alertat que la decisió d'Aragonès "vulnera l'acord de govern" signat entre els dos partits, i "defrauda el mandat electoral del 14-F".
En la reunió extraordinària del Govern d'aquest dimecres, entre les cinc i les set de la tarda, Aragonès va retreure a Puigneró el que fonts d'ERC titllen de "deslleialtat intolerable" i li ha recordat que ell sí que va informar el vicepresident i a Turull, en els últims dies, de la seva intenció de proposar un referèndum pactat amb l'Estat a través d'un "acord de claredat", l'anomenada via canadenca.
Desapareix la figura del vicepresident
El president després de destituir Puigneró va defensar que, tot i ser un pas que el "dol", és "del tot necessari el cessament perquè les institucions no poden estar permanentment en qüestió". La conseqüència, doncs, és que la figura de la vicepresidència desapareixerà "fins que Junts proposi un substitut", ha indicat Pere Aragonès. Pel que respecta al Departament de Polítiques Digitals i Territori, transitòriament assumirà les competències algun dels actuals consellers del Govern fins que es designi un nou titular. Sobre la continuïtat de l'executiu, Aragonès ha asseverat que ell prefereix que Junts segueixi formant part del seu gabinet perquè "la feina feta és bona i conjuntament avancem més". Ara, totes les mirades se situen a l'executiva de Junts d'aquest dijous.
La reunió d'aquest dimecres, en la qual Aragonès va demanar a JxCat que prengui una decisió sobre si volen "ser Govern o ser oposició", també ha servit perquè el president preguntés als consellers de Junts, un a un, sobre si coneixien per endavant l'anunci de Batet i si avalen la qüestió de confiança plantejada pel seu partit. Les versions de les dues parts implicades sobre aquesta reunió mantenen discursos diferents: des d'ERC, s'apunta que inicialment els consellers de JxCat van mantenir una posició granítica, però davant la insistència d'Aragonès van anar mostrant "dubtes" i posicions divergents. "Que s'aclareixin", afegeixen fonts properes al president. En canvi, des de JxCat neguen aquesta versió i defensen que els seus consellers van traslladar "de manera unànime" a Aragonès la seva aposta pel "compliment de l'acord" de Govern per garantir "l'estabilitat i lleialtat de l'executiu", una unitat també mostrada, segons el comunicat de Junts, en defensa de la qüestió de confiança suggerida pel líder del grup parlamentari, Albert Batet.