El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Lluís Llach, ha arremès contra Esquerra Republicana. Llach no ha pres partit i no s'ha posicionat a favor dels junqueristes o dels roviristes, en referència a les dues principals candidatures que aspiren a dirigir la formació independentista, però sí que ha manifestat quina és l'opció que li agradaria que guanyés. El també cantautor ha parlat al programa Aquí Catalunya, de la Cadena SER, i ha manifestat el seu desig de cara al procés congressual que viurà ERC el pròxim 30 de novembre: per a Llach, l'ideal seria que les candidatures Foc Nou, darrere la qual hi ha Alfred Bosch, i Recuperem ERC, la candidatura del Col·lectiu 1 d'octubre, unissin forces i es posessin d'acord per guanyar i dirigir ERC. 

Junqueras, un mal estrateg 

Per a Lluís Llach, Oriol Junqueras, l'expresident d'ERC i líder de la candidatura Militància Decidim, és "el pitjor estrateg del país". Llach, a més, ha advertit que coneix més informació que la que va donar, per exemple l'exconseller Xavier Vendrell (ERC), el qual va acusar Junqueras de covardia per no ser-hi en els moments més importants, com ara en la reunió del 27 d'octubre del 2017 al Palau, després de la declaració d'independència: "ERC hi era, hi havia Marta Rovira, Carme Forcadell o Dolors Bassa, però ell s'espanta, marxa i s'amaga a Montserrat”, va dir en una entrevista a Catalunya Ràdio. Tot i això, el cantautor ha optat per no dir res. 

Lluís Llach no només ha carregat contra Oriol Junqueras, també ha arremès contra Marta Rovira, que si bé no encapçala cap llista, és conegut que dona suport a la candidatura de Nova Esquerra Nacional, encapçalada per Xavier Godàs. Llach ha començat deixant clar que té una amistat amb Rovira a qui ha assegurat que té una gran estima, però ha criticat el discurs que va fer aquesta el dia que va tornar de l'exili. Rovira va fer un acte a Cantallops el dia que tornava de Suïssa i Llach hi va ser, ara bé, el president de l'ANC ha estat crític amb les seves paraules. Aquell 12 de juliol, Rovira va dir: “Hem vingut aquí a acabar la feina que vam deixar a mitges, per recomençar, per unir tot el moviment independentista. Quin dia ens vam oblidar que juntes som més fortes? Quin dia se’ns va acudir debatre de la manera que ho estem fent? Això s’ha d’acabar”, va sentenciar. Lluís Llach ha estat dur amb la secretària general d'ERC en funcions, de qui ha dit que mai s'hagués imaginat que quan Rovira parlava d'acabar la feina "es referia a aquest desastre".

Finalment, preguntat per si Carles Puigdemont hauria de liderar Junts després del congrés, el president de l'ANC ha dit que mentre sigui un president de la Generalitat a l'exili, no jutjarà les seves actituds polítiques. I ha augurat que encara estarà fora de Catalunya "bastant de temps".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!