El cantautor Lluís Llach ha carregat contra el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, pel tracte que s'està donant al raper Hasél en el judici als onze encausats per les protestes a Lleida contra la detenció del president Carles Puigdemont a Alemanya el 2018. Hasél assisteix al judici enmig d'un gran desplegament policial, i a la sala està envoltat de 6 efectius dels Mossos d'Esquadra. "Si aquests són els protocols ideats per la vostra conselleria, la figura de Joan Ignasi Elena es dilueix entre podridures", ha indicat Llach amb rotunditat.
Als 11 joves se'ls acusa de presumptes delictes de desordres públics, atemptat contra agents de l'autoritat i lesions, i la fiscalia demana per a Hasél cinc anys i nou mesos de presó i, per als altres 10, entre tres mesos i cinc anys. A l'inici de la vista, tant la fiscalia com l'Advocacia de l'Estat han arribat a un acord per rebaixar la pena a 4 dels encausats, dels 5 anys i 3 mesos de presó fins als 9 mesos, perquè han reconegut els fets. Pablo Hasél va ingressar a la presó el febrer del 2021, després que l'Audiència Nacional el considerés culpable de delictes d'enaltiment de terrorisme i injúries a la Corona.
El conseller Joan Ignasi Elena ja es trobava a la corda fluixa. I, des d'avui, no compta a més amb la confiança del Parlament de Catalunya. S'ha constatat aquest dijous quan l'hemicicle ha votat a favor de la reprovació del titular d'Interior després de la crisi viscuda a la cúpula dels Mossos d'Esquadra. Es tracta d'una moció que havia presentat el PSC i el punt concret de la reprovació ha tirat endavant gràcies a l'abstenció de Junts per Catalunya. En contra només hi han votat ERC i també la CUP, que malgrat ser crítica no volia participar del joc dels socialistes. El conseller Elena ha comptat en tot moment amb el suport del president Pere Aragonès. Un cop coneguda la votació ha replicat que continuarà treballant per "la seguretat, els drets i les llibertats de tota la ciutadania".
A banda del punt específic de la reprovació, també se n'han aprovat altres, com el que "constata que els canvis promoguts pel conseller d'Interior al capdavant del cos de Mossos d'Esquadra, al si de la prefectura policial i al capdavant de les comissaries superiors, divisions i regions policials, han generat un llarg període d'inestabilitat en la direcció del cos policial". En aquest sentit, la cambra també ha "instat el Govern de la Generalitat a abstenir-se de fer més intromissions en l'organigrama del cos de Mossos d'Esquadra, a fi d'evitar perllongar la incertesa generada".