"Un dia de vergonya nacional". El cantautor Lluís Llach s'ha mostrat així de contundent contra l'acord que reconeix per primera vegada el castellà com a llengua d'ús a l'escola. Aquest és un dels aspectes del text acordat per PSC, ERC, Junts i els comuns al Parlament per evitar la imposició judicial del 25% del castellà a les aules, a través d'una modificació de la llei de Política Lingüística del 1998. El canvi de redactat incorpora per primera vegada el castellà també com a llengua que s'utilitza a l'escola, i estableix que seran els centres els que decideixin el seu ús, atenent a la situació sociolingüística: "També és emprat el castellà en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre, d'acord amb els criteris que s'estableixen a l'apartat 3". Aquest apartat 3 estableix que per assolir el domini oral i escrit del català i el castellà al final de l'ensenyament obligatori, l'ensenyament de les llengües oficials "ha de tenir garantida una presència adequada" en els currículums i en els projectes educatius de cada centre, indica.
També el president Quim Torra s'ha expressat en termes similars, i ha indicat després de transcendir l'acord: "No en el meu nom". A més de la inclusió del castellà sense percentatges, però amb decisió a cada escola, el text també elimina l'article de la norma que afirma que "l'alumnat que s'incorpori tardanament al sistema educatiu de Catalunya ha de rebre un suport especial i addicional d'ensenyament del català", amb la qual cosa no estarà previst per la llei. I el periodista Antoni Baños ha carregat contra el fet que el català hagi passat a ser "centre de gravetat del sistema educatiu" quan era l'idioma vehicular.
Mentrestant, l'endemà que estudiants i docents es manifestessin pel centre de Barcelona en defensa del català i contra la sentència del 25% de castellà a les aules, el flamant president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha fet una crida perquè les escoles segueixin lluitant i defensant-se davant aquesta imposició judicial. La marxa d'aquest dimecres va ser l'acte central a Barcelona de la vaga pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), USTEC, COS i Intersindical. Ha subratllat que "els tribunals no poden decidir què i com s'ha de treballar a les escoles" ja que, qui determina el projecte lingüístic d'un cente "és el propi centre". És en aquest moment quan Antich ha demanat a les escoles que es defensin i al Govern i al Parlament que "defensin el marc normatiu". En la mateixa línia, ha assegurat que ara un dels objectius principals de la seva entitat és "blindar el model d'escola catalana a través del sistema d'immersió".