Lluís Llach és el nou president de l'Assemblea Nacional Catalana. A la sisena ha estat la bona: després d'un llarguíssim ple dissabte passat que va acabar amb la presidència sense decidir en cinc votacions pel bloqueig dins de l'entitat independentista, Llach ha aconseguit dos terços dels vots del secretariat nacional en la primera votació d'aquest dissabte, en un ple celebrat a la seu de l'ANC a Barcelona. Gairebé no hi ha hagut intervencions prèvies a la votació, un escenari molt diferent del que es va viure la setmana passada en un ple que va ser molt tens, i en dues hores s'ha resolt la presidència. Llach serà així el relleu de Dolors Feliu al capdavant de l'Assemblea per tancar una etapa marcada per l'aposta de la direcció per la llista cívica, que va dividir l'entitat i que els socis van acabar rebutjant en una consulta. Després que aquesta fracassés, Feliu va decidir no tornar a presentar la seva candidatura. 

Llach aconsegueix els dos terços 

Concretament, Llach ha obtingut 48 vots sobre els 72 que conformen el secretariat nacional, els dos terços exactes per superar el bloqueig que es va imposar la setmana passada, quan el cantautor va guanyar totes i cadascuna de les votacions respecte del seu rival inesperat, el jove economista Josep Punga —que es va acabar retirant en fracassar la seva oferta de fer una candidatura conjunta amb la presidència per Llach i la vicepresidència per ell— però sense arribar als dos terços que marca l'entitat com a necessaris. 

La setmana passada eren molts els que donaven per fet que Llach seria el nou president de l'Assemblea, després d'haver aconseguit guanyar les eleccions al secretariat nacional amb més de 3.000 vots. Josep Costa, exvicepresident del Parlament, va quedar segon en aquestes eleccions, però va decidir no presentar la seva candidatura per presidir l'entitat. Finalment, el bloqueig va impedir que Llach fos elegit president aquella jornada. 

Denúncia de Llach contra la "voluntat de bloqueig"

Llach, que s'ha anat pronunciant a través de les xarxes socials en aquesta darrera setmana d'impàs entre els dos plens, ha denunciat que a Vilafranca del Penedès, on es va reunir el secretariat nacional la setmana passada, "no hi havia voluntat d'elecció sinó de bloqueig".  "Són maneres que potser en altres ocasions han servit per apartar gent molt valuosa per a l'ANC", ha escrit Llach, en referència a la candidatura de Jordi Pessarrodona fa dos anys, però "això no passarà mentre pugui evitar-ho". El cantautor, avui ja elegit president de l'entitat independentista per obrir-ne una nova etapa, va recordar la seva victòria en les eleccions al secretariat nacional. 

Nohemí Zafra, vicepresidenta

Hores més tard, Nohemí Zafra, una de les representants territorials més joves del secretariat nacional i propera a Llach, ha estat escollida com a vicepresidenta. En el passat havia estat coordinadora de l'assemblea territorial de Sabadell entre 2022 i 2024. La seva posició contrària a la llista cívica, defensa que l'Assemblea ha de mantenir l'apartidisme que l'havia caracteritzada durant tota la seva història, i també que cal exercir pressió sobre els partits perquè aquests treballin per aconseguir la sobirania plena de Catalunya. 

L'elecció de Zafra no ha estat senzilla. En una situació similar a la que es va viure en el ple de l'Assemblea, s'han necessitat fins a tres votacions, on s'ha enfrontat a Uriel Bertran, un dels grans defensors de la llista cívica juntament amb Feliu que a diferència de l'expresidenta sí que va decidir presentar-se a les noves eleccions. Bertran s'ha acabat retirant. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!