Passades les 19:30 del vespre, Lluís Llach ha parlat per primer cop com a nou president de l'Assemblea Nacional Catalana i ho ha fet acompanyat de la nova direcció, Nohemí Zafra (vicepresidenta), Sílvia Ventura (secretària) i Jaume Valls (tresorer). Llach ha necessitat fins a sis votacions per superar el bloqueig que s'havia imposat dins l'ANC, cinc en el ple de dissabte passat i una aquest dissabte on la divisió s'ha fet palesa durant la votació de la vicepresidència que ha enfontat Zafra, propera a Llach, i Uriel Bertran, ja present a l'anterior direcció i gran impulsor juntament amb Dolors Feliu de la llista cívica, el projecte que va fer tremolar l'entitat. Llach s'ha pronunciat des de la seu del partit a Barcelona, on avui s'ha celebrat el ple, mostrant la seva il·lusió per prendre el timó de l'ANC: "L'Assemblea no s'atura, volem agafar embranzida, tenim un fotimer de problemes davant nostre, i intentarem implicar-nos amb la societat el màxim possible, el nostre únic objectiu és la independència", ha advertit el nou president de l'Assemblea.
Escoltar més els socis i una presidència col·legiada
Llach ha assegurat també que l'entitat no admetrà amnisties "si aquestes no són per a tota la gent", fent referència a la llei aprovada aquesta setmana al Congrés dels Diputats que ara s'haurà d'aplicar. El cantautor ha assegurat que l'entitat passarà per una fase de renovacions i apostarà per noves "tàctiques" a l'hora de practicar la desobediència civil i la confrontació amb l'Estat. En aquest sentit, Zafra ha volgut enviar un missatge de suport a les persones que han patit la repressió en els últims anys i també s'ha referit als socis de l'entitat mostrant el seu compromís a millorar la comunicació amb ells i escoltar-los més i millor.
Davant la situació viscuda en el primer ple i també aquest dissabte a l'hora d'escollir la vicepresidència ha assegurat que això "no 'espanta", ja que aquestes hores que han trigat ha estat per explicar les noves idees amb les quals s'ha presentat a la presidència: "Veníem d'unes pràctiques i ara n'oferim d'altres". Llach ha assegurat que no ha volgut mai ser un "president de piràmide" i que ho serà més de "convicció que de potestat", apuntant cap a una ANC més col·legiada que no pas presidencialista: "No pot ser que les bases rebin ordres, han de ser justificades directrius i a la inversa: no pot ser que les bases no puguin fer arribar la seva veu". "Hi ha moltes coses a treballar i també molta voluntat", ha conclòs el de Verges.
Llach i l'ANC, dilluns amb els pagesos
Llach també ha avançat que un dels primers actes als quals assistirà amb el nou càrrec de president de l'Assemblea serà la protesta de la pagesia el pròxim dilluns 3 de juny, que vol tallar la Jonquera fer arribar les seves reivindicacions: "La nostra terra se'ls esmicola entre les mans i per nosaltres són una estructura d'estat. Els hem de dir que estem al seu costat". La intenció de Llach és acompanyar no només els pagesos sinó amb qualsevol reivindicació també les de sentit o educatives perquè l'Assemblea s'involucri en totes les problemàtiques del país.
Un independentisme sense majoria absoluta al Parlament
Llach agafa el timó d'una de les principals entitats independentistes del país en un moment en què aquest moviment passa per una etapa complicada després de perdre la majoria absoluta al Parlament, amb una davallada molt important de suports a l'independentisme d'esquerres, representats per ERC i la CUP. El panorama és radicalment diferent del que hi havia quan el mateix Llach va ser diputat a la cambra catalana després de liderar la candidatura per Girona de Junts pel Sí, amb Carles Puigdemont com a número 3. En aquelles eleccions plebiscitàries convocades per Artur Mas, la coalició de CdC i Esquerra Republicana va aconseguir 62 vots (Junts i ERC en sumen 55 aquesta legislatura) a les quals se'ls ha de sumar els 10 de la CUP, liderada per Antonio Baños acompanyat d'Anna Gabriel que va augmentar en 7 escons la seva representació. Ara, el partit ha perdut la meitat dels seus diputats, quedant-se només amb 4.