L'activista i cantautor Lluís Llach ha estat el més votat en les eleccions al Secretariat Nacional de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), amb un total de 3.268 vots, segons els resultats provisionals publicats per l'entitat. L'exdiputat al Parlament Josep Costa, amb només 163 vots menys que Llach, i Julià de Jòdar són altres dels noms que formaran part del secretariat de l'ANC i que hauran d'escollir els quatre càrrecs orgànics de l'organització independentista: presidència, vicepresidència, tresoreria i secretaria.

El cantautor no ha trigat a reaccionar als resultats provisionals i ha enviat un missatge d'agraïment als votants. "Moltes gràcies als membres de l'ANC que heu votat un nou secretariat. Només un mot: independència", ha escrit a través de les xarxes socials. Per la seva part, el president a l'exili Carles Puigdemont l'ha felicitat pels resultats i "per la nova etapa que s'albira a l'Assemblea". "Refem unitats, reforcem ponts, compartim estratègies, per la independència", ha afirmat a X.

D'aquesta manera, Llach s'ha imposat en unes eleccions que s'han allargat més de quatre dies i que han servit per decidir els 77 membres del Secretariat Nacional. En total, han participat 3.976 socis, un 20% més respecte a les anteriors eleccions del 2022, una xifra que han aplaudit des de l'ANC. Així mateix, han destacat que el procés electoral ha estat "transparent" i que ha transcorregut "sense incidències".

Els nous membres del Secretariat Nacional de l'ANC

Lluís Llach (3.268), Josep Costa (3.105), Julià de Jòdar (2.240), Toni Strubell (2.103), Josep Cruanyes (2.060), Jordi Pessarrodona (2.017), Joan Matamala (1.510), Uriel Bertran (1.236), Eulàlia Sirvent, Silvia Ventura, Conxita Bosch, Núria Macià, Joan Puig són els 13 escollits al bloc nacional de l'ANC.

Pel que fa al bloc sectorial, s'han imposat Elisenda Romeu (530), Anna Ariño (362), Albert Jordi Vendrell, (327), Carles Sastre (322) i Joan Freixanet Solervicens (289), mentre que Josep Punga i Josep Màsich ho han fet en el jove. A banda, també hi ha 57 secretaris territorials, que han estat escollits pels socis de cada zona.

L'elecció del president de l'ANC: quan serà?

De moment, l'Assemblea Nacional Catalana ha publicat els resultats provisionals, que seran definitius el dijous 23 de maig, un cop la Junta Electoral hagi resolt les possibles reclamacions. Dos dies després, el 25 de maig, tots els secretaris i secretàries nacionals escollits es reuniran a Vilafranca del Penedès en el ple de constitució del nou Secretariat Nacional, que servirà també per elegir el president de l'entitat, que ha d'aconseguir el suport de dos terços del Secretariat. Cal recordar que totes les secretàries i secretaris, siguin del bloc que siguin poden optar al càrrec, més enllà dels vots que hagin obtingut cada un en aquestes eleccions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!