El diputat i exconseller a l'exili Lluís Puig ha aconseguit participar telemàticament aquest dijous a la comissió d'Afers Institucionals del Parlament, contravenint així un informe dels lletrats de la Cambra que no avalava aquesta decisió. Va ser el mateix exiliat qui va demanar fa unes setmanes poder participar de forma telemàtica en aquesta comissió, però el president d'aquest òrgan, el diputat socialista Jordi Terrades, va negar la possibilitat i va demanar a la Mesa del Parlament que decidís sobre aquesta qüestió. La Mesa va demanar un informe als lletrats, que no recomanaven aquesta possibilitat sense una reforma prèvia del reglament del Parlament, però malgrat l'avís, Junts i la CUP van donar suport a aquesta petició i per això ha estat possible, mentre que ERC es va abstenir i el PSC va votar en contra. Dimecres mateix, davant la falta dels recursos tècnics per la participació de Puig a la comissió de Cultura, la presidenta Dolors Sabater (CUP) la va suspendre i va denunciar l'anomalia democràtica que suposa que una persona hagi d'exiliar per ser independentista.
A punt per fer la feina com a Diputat de @JuntsXCat en el @parlamentcat. A veure que ens depara el matí pic.twitter.com/mrIEhd9ylZ
— Lluís Puig i Gordi CxR (@LluisPuigGordi) July 28, 2022
Al socialista Jordi Terrades no li ha agradat gens la decisió presa per la Mesa i així ho ha manifestat a l'inici de la sessió, on ha explicat que té constància de l'acord de la Mesa "contraria a l'informe jurídic" respecte a la participació dels diputats per la via telemàtica, i ha manifestat la seva "disconformitat" amb aquest acord per no estar previst reglamentàriament: "És una decisió discrecional que podria vulnerar a la resta de diputats i diputades", ha afegit.
Precisament va ser el PSC qui va presentar un recurs al Tribunal Constitucional per vetar la delegació de vot de Lluís Puig als plens del Parlament, i l'alt tribunal li va donar la raó. Malgrat això, la majoria independentista de la Mesa va arribar a un acord per garantir el seu dret a vot i es va comprometre a preservar-lo assumint totes les conseqüències jurídiques i polítiques d'aquesta decisió. Una de les formes per assegurar que el seu vot seria comptabilitzat va ser el compromís dels tres partits independentistes a responsabilitzar-se de les actes i documents que recullen el recompte de vots, però aquests documents encara no s'han fet públics.
Les intervencions telemàtiques a les comissions del Parlament
Pel que fa a les participacions telemàtiques, en època de restriccions per covid, i d'acord amb el que va establir la Mesa, es feien en format híbrid i hi podien intervenir diputats telemàticament. De fet, aquest format va permetre que el mateix Lluís Puig pogués participar a la CAI. Però les mesures contra la covid ara ja no estan vigents. Fora del període de restriccions per la pandèmia, només intervenen telemàticament a les comissions els compareixents però no diputats, que poden delegar el seu vot en un company de partit. En canvi, en les reunions de la Mesa del Parlament sí que hi ha hagut la participació telemàtica d'alguns dels membres. En aquest cas, la seva presència no pot ser substituïda per ningú perquè només poden formar part de la reunió els membres de la Mesa.