L'exconseller Lluís Puig ha assegurat que acudirà als tribunals europeus si el Tribunal Constitucional (TC) espanyol no "frena aquesta bogeria jurídica", després que el Suprem (TS) hagi acordat no amnistiar-lo a ell, a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i a l'exconseller Toni Comín, a més de mantenir les seves ordres de detenció. Ho ha dit aquest dimecres en una entrevista al canal 324, en la qual ha expressat que està sorprès per la decisió del TS perquè pensava que s'apropava el final: "Els més anticonstitucionalistes en aquests moments sembla que siguin els jutges", ha valorat.

El TS assegura que el delicte de malversació no es pot amnistiar perquè consideren que en l'1-O hi va haver interessos personals i un pla per aconseguir la independència de Catalunya, a la qual cosa Puig ha dit: "I què fem, ens ho creiem això?". Preguntat per si tornarà durant la sessió d'investidura, ha dit que primer vol veure si hi ha investidura i en quina data, i que després estudiarà la situació. "Prefereixo esperar. Ja estic prou cremat d'esperar i de desesperar. Prefereixo esperar quina data és i, a partir d'aquí, treballar. No vull perdre el son amb hipòtesi que poden passar o no", ha conclòs.

El retorn a Catalunya, en l'aire

Precisament aquest mateix dimecres al matí, en una entrevista a RAC1, Lluís Puig ha reconegut que no sap si tindrà "ganes de tornar" a Catalunya després que el Suprem hagi decidit no aplicar-li la llei d'amnistia: "No sé si al final tindré ganes de tornar o no, trobar-me amb el que hi ha amb 90 anys, no sé si valdrà la pena". Així ho ha dit dos dies després que el jutge Pablo Llarena hagi decidit no aplicar-li la llei d'amnistia a ell, ni a Carles Puigdemont, ni a Toni Comín, perquè considera que la malversació no entra en els supòsits de la llei.

Puig ha dit que, amb l'aprovació de la llei d'amnistia, "es veia una llum al final del túnel", cosa que ara posa en dubte després de la decisió de Llarena: "Ara no sé si hi ha cap llum al final de cap túnel. El desengany, assumir que potser no s'acabarà mai, és una cosa que has d'interioritzar dins teu". "Com he de tornar, si visc en països lliures, europeus, democràtics, on es respecten els meus drets fonamentals i puc anar tranquil·lament davant de la policia i els tribunals sense por que tinguin una sentència dictada", ha conclòs l'exconseller.

Davant del moviment del Suprem, Puig presentarà un recurs d'apel·lació i intentarà presentar un recurs al Tribunal Constitucional a l'octubre, encara que ha admès que, per això resol el TC "poden passar mesos o anys i, entre mitges, poden passar moltes coses". L'exconseller també s'ha preguntat si Llarena emetrà una altra ordre de detenció europea en contra, ja que té l'"obligació" de "perseguir-los" si considera que són culpables.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!