Lluís Puig ha dubtat de la fi de l'exili i ha dit que "potser no valdrà la pena tornar", després de la decisió de Pablo Llarena de no amnistiar el delicte de malversació. "No sé si al final tindré ganes de tornar o no, trobar-me amb el que hi ha amb 90 anys potser no valdrà la pena", ha dit el diputat de Junts i exconseller de Cultura en una entrevista a RAC1 d'aquest dimecres. A més, s'ha preguntat: "Com he de tornar? Estic vivint en països lliures, europeus i democràtics on se'm respecten els meus drets fonamentals. I puc anar tranquil·lament davant la policia i els tribunals sense gens de por de tenir la sentència dictada".

Amb l'aprovació de la llei d'amnistia, Puig ha reconegut que "es veia una llum al final del túnel", però la decisió de Llarena l'ha fet canviar de parer: "Ara no sé si hi ha cap llum al final de cap túnel. El desengany, assumir que potser no s'acabarà mai és una cosa que has d'interioritzar dins teu". Si bé ha anunciat que presentarà un recurs d'apel·lació i que intentarà presentar un recurs al Tribunal Constitucional a l'octubre, tot i que pot trigar "mesos o anys" a pronunciar-se. "Poden passar moltes coses", ha afegit l'exconseller, que fa gairebé set anys que és a l'exili. 

"Què farà Llarena?"

Puig ha lamentat el fet "que s'interpreti el delicte de malversació tres vegades de manera diferent segons convingui a algunes persones" i ha afirmat que pensava que s'acabaria aplicant alguna mena de justícia. "Ara què farà el senyor Llarena? Una nova ordre de detenció europea? O sap que fora de la frontera espanyola fan el ridícul?", ha preguntat, ja que el jutge tindria "l'obligació" de perseguir-los si considera que són culpables. També ha recordat que mai s'ha dictat presó preventiva a ningú per casos de malversació, que el cas dels encausats per l'1-O és "evident" i que el delicte de malversació agreujada que se'ls vol imputar suposa penes de presó d'entre 8 i 12 anys.

Finalment, l'exconseller ha assegurat que no pot recomanar a Carles Puigdemont que es quedi a l'exili perquè el coneix molt i sap com és. "Ha donat la seva paraula", ha dit, per recordar el compromís del president de tornar al Parlament pel debat d'investidura. Ara bé, ha admès que caldrà veure si al final hi ha debat d'investidura. "Ho ha posat tot en joc, ha renunciat sabent que podria perdre la immunitat del Parlament Europeu i va renunciar sabent que tal vegada no guanyava les eleccions amb majoria absoluta", ha defensat. Pel que fa a les amenaces de Marine Le Pen, Puig ha estat clar: "Mentre no hi hagi una ordre d'extradició, el president Puigdemont com a diputat del Parlament de Catalunya, igual que jo, travessarem les fronteres (de l'estat francès) amb tota la tranquil·litat del món".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!