El conseller de Cultura Lluís Puig demana empara a la Unió Europea després que el govern espanyol hagi anunciat que mantindrà l'article 155 a Catalunya i que no publicarà el nomenament dels consellers que es troben en presó preventiva o a l'exili.
Avui he demanat empara a la UE, adreçada al sr @TimmermansEU si voleu llegir el text:
— Lluís Puig i Gordi (@PuigGordi) 20 de maig de 2018
https://t.co/qqmDdTV5ru#wakeupeurope
@QuimTorraiPla @KRLS @gencat @catalan_gov @CatalanCouncil
La petició l'ha anunciat el mateix conseller en una piulada on ha compartit la carta que ha enviat a Frans Timmermans, el vicepresident primer de la Comissió Europea. L'escrit comença indicant el motiu pel qual es posa en contacte amb el vicepresident: "per constatar el risc de vulneració dels meus drets polítics", un cop el govern espanyol ha anunciat que no permetrà que se'l restitueixi com a titular de Cultura.
Puig assegura a Timmermans que s'hi dirigeix "com a ciutadà" per "defugir una comunicació de caràcter jurídic"; creu que aquesta qüestió és "d'ordre humanitari". A la carta indica que ha exercit "amb fidelitat al poble de Catalunya les atribucions pròpies del meu càrrec com a Conseller de Cultura", i que per això, un cop se li ha tornat a proposar el mateix càrrec, ha acceptat.
Lluís Puig aprofita per recordar al vicepresident de la Comissió que, tant ell com la resta de consellers exiliats, sempre s'han posat al requeriment de la justícia belga i han col·laborat en tot moment. Tot el contrari del que ha fet el govern espanyol, exposa Puig: "La defensa de posicionaments polítics legítims, com són la independència, han tingut com a resposta la persecució judicial, la por, l'amenaça, la presó i el dolor de l'exili".
Per tots aquests motius, el titular de Cultura apel·la "als valors fonamentals de la Unió Europea" i als "aspectes que recull la Declaració Universal de Drets Humans". Puig es descriu com "un home de pau" que està convençut que l'organització de Timmersman entén el plantejament que li adreça en aquesta carta.