El diputat i exconseller a l'exili Lluís Puig ja ha rebut la notificació pel judici de les obres de Sixena que se celebrarà el 5 d'octubre a Osca. En un missatge al seu compte de Twitter, Puig ha compartit una fotografia seva recollint la notificació en una comissaria de policia, molt probablement belga, ja que és el país on està exiliat des de finals d'octubre de 2017. Al missatge, Puig explica que "estarà personat a Osca", que significa que algú el representarà ja que ell no pot entrar a Espanya perquè està exiliat. 

Piulada de l'exconseller recollint la citació judicial

El judici, que també afecta l'exconseller de Cultura Santi Vila, serà per afrontar acusacions de desobediència davant el reclam d'Aragó per recuperar les obres d'art del monestir de Sixena. En aquesta causa, la fiscalia demana multes de 6.000 euros als dos exconsellers i una indemnització a Aragó per les despeses del trasllat de les obres de Lleida a Sixena, que es va efectuar durant el període en que el govern espanyol havia intervingut la Generalitat mitjançant l'aplicació de l'article 155. Per la seva banda, l'advocat Jorge Español, que representa l'acusació particular, demana multes de 99.000 euros a Santi Vila i 66.000 a Lluís Puig, a més a més, l'ajuntament de Sixena exigeix 11 mesos de presó i una multa de 162.000 euros per a Vila i dos anys d'inhabilitació i 99.000 euros a Puig.

Les fiances

Vila va entregar el febrer de 2021 les escriptures del seu pis de Figueres al jutjat d'instrucció número 3 d'Osca com a aval de la fiança de 216.000 euros per la demanda del litigi de Sixena. Vila havia dipositat un any abans 108.000 euros en metàl·lic, facilitats per amics i col·laboradors, i la resta ho va haver de cobrir amb el valor del seu pis. Un perit enviat per la jutgessa va comprovar el valor del pis. Després, un cop acceptat com a aval, la jutgessa li va demanar el lliurament de les escriptures. A diferència de Vila, Puig va rebre l'import de la seva fiança, de 88.000 euros, de la caixa de resistència organitzada per l'independentisme per casos com aquest de persecució de l'estat espanyol.

Els fets jutjats tenen el seu origen en la decisió de tots dos exconsellers de no complir amb la sentència dictada l'abril de 2015 per un jutjat d'Osca que declarava nul·les les compravendes de béns del monestir per la Generalitat (1983 i 1992) i pel Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i ordenava la devolució de les peces. Segons la fiscalia d'Osca, els dos consellers van incórrer en una presumpta desobediència al negar-se a tornar les peces requerides, però Vila, a més, en una usurpació d'atribucions judicials al dictar una ordre per no autoritzar la sortida del Museu de Lleida dels béns que havien de retornar al monestir.