El mercat elèctric continua pels núvols. Aquest divendres —i ja serà el quart dia consecutiu— es tornarà a batre el rècord històric del preu de la llum: s'assoliran els 117,29 euros per megawatt hora, una xifra que són quasi 1,50 euros més que dijous. Són dades de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Energia (OMIE). Mentre el PSOE i Unidas Podemos continuen exhibint als mitjans de comunicació les discrepàncies que tenen, la solució segueix sense arribar. La rebaixa de l'IVA no ha pal·liat els efectes d'aquest increment de la llum.

Per fer-se una idea, des de l'1 d'agost, el preu mitjà de l'electricitat ha pujat un 52,5%. Partint de les estadístiques que proporciona l'OMIE al seu web, en aquests primers 13 dies d'agost, només hi ha hagut quatre jornades en les quals el preu mitjà per MWh ha estat inferior als 100 euros. És una xifra que, en comparació amb el mateix mes de l'any 2020, no s'acostava ni de lluny: el 27 d'agost de l'any passat va ser el dia en què el cost de la llum va ser el més car. Aquest import era de 46,25 euros per megawatt hora. Aquest divendres 13 d'agost, la xifra és 71,04 euros més que l'indicador esmentat del 2020.

La tendència ha estat de creixement durant el mes d'agost, a excepció dels dies 5, 6 i 7, quan es va viure un important respir. Els dos dies van caure en dijous, divendres i dissabte, quan és força habitual que els preus baixin.

Increment del 190% respecte al 2020

Si donem una ullada als preus del mercat elèctric de l'any passat entre el 9 i el 13 d'agost, i establim una comparativa entre les tarifes d'enguany, les diferències són abismals. Tant és així que l'increment es tradueix en un percentatge que frega el 190%. El 13 d'agost de 2020, es va pagar de mitjana a l'estat espanyol 40,52 euros per megawatt hora. 365 dies després, la xifra se situa en els 117,29 euros/MWh.

De fet, si tenim només en consideració els preus d'aquesta setmana (des de dilluns fins a divendres), el preu ha crescut un 9,9%. En xifres absolutes, són més de 10 euros.

D'altra banda, aquesta bretxa abismal de preus entre el 2020 i el 2021 també es constata si ens fixem en els preus mínims i màxims que s'han produït els dos anys en el mes d'agost. El vuitè mes de l'any 2020, el cost mínim va ser de 28,64 euros per megawatt hora. Es va registrar el 2 d'agost de 2020. Pel que fa al màxim, va ser el 27 d'agost de 2020. Concretament, la xifra va ser de 46,25 euros/MWh. En canvi, des de principis d'agost del 2021, el mínim va ser el 7 d'agost (65,64 euros) i, el màxim —per ara—, aquest 13 d'agost: 117,29 euros per megawatt hora.

Ribera creu que la solució "no és mobilitzar-se al carrer"

La pluja de preus històrics de la llum ha afectat la relació entre el PSOE i Unidas Podemos. Aquest dimecres, el portaveu de la formació lila al Congrés, Pablo Echenique, advertia que des del seu espai polític donaran "batalla al Congrés, govern i carrer" per abaratir la factura de la llum i per "posar fi a aquest espoli". Echenique plantejava la necessitat de crear "una empresa pública d'energia" i "reformar el mercat elèctric establint preus màxims a les diferents tecnologies que estiguin basats en els costos reals de producció".

En aquesta línia, un dels principals motius que contribueix a l'encariment de la llum és l'increment del preu dels drets d'emissió de diòxid de carboni. De fet, aquest creixement té una repercussió d'un 20% en la pujada dels preus de l'electricitat. Altres raons obeeixen, per exemple, a la pujada del preu del gas natural.

Preguntada aquest dijous en una entrevista a la SER per la pressió del seu soci de govern, Teresa Ribera (PSOE), vicepresidenta tercera de l'executiu espanyol, ha assegurat que "mobilitzar-se està bé", però que "no és la solució". Amb aquest missatge responia a Echenique, que el dimecres assegurava que qui vulgui seguir-los en aquesta "batalla", que ho faci; però que qui no vulgui, "que es retrati davant la ciutadania".

Per a Ribera, "no hi ha una solució única" a aquesta voràgine de preus rècord de la llum i s'ha mostrat oberta a "fer canvis a la tarifa regulada" del preu voluntari al petit consumidor amb l'objectiu que hi hagi "més estabilitat".

El que diu l'acord de govern

En el document de l'acord del govern de coalició entre el PSOE i Unidas Podemos, s'estableix al punt 3.2 una "reforma del mercat elèctric i baixada de la factura". En concret, es comprometien a "impulsar l'elaboració de normes legals necessàries per reformar el mercat elèctric, de forma que la reducció progressiva del cost de les energies renovables es traslladi al preu de l'electricitat".

Paral·lelament, també volien fer "canvis normatius en el funcionament del mercat elèctric per acabar amb la 'sobreretribució' que reben al mercat majorista determinades tecnologies que van ser instal·lades en un marc regulador diferent".

Sobre les modificacions de la factura elèctrica, els objectius establerts a l'acord de govern són "reduir el percentatge que representa el terme de potència, que el terme variable de la component regulada incrementi en funció de l'energia consumida, de manera que el cost a pagar per les persones consumidores pels primers kilowatts hora sigui inferior als següents, incentivant l'eficiència energètica". De moment, el que es va aprovar va ser una rebaixa de l'IVA en la factura elèctrica del 21 al 10%.

 

Imatge principal: Un endoll amb dos carregadors connectats. Pixabay.