131 farells ja brillen a les agulles del massís de Montserrat i es mantindran encesos durant 12 hores, fins a les 7:45 del matí de demà, dia 1 d'octubre i segon aniversari del referèndum d'independència. Aquesta acció, sota el nom de "Llum i Llibertat", s'ha impulsat des d'Artistes de la República, l'Assemblea Nacional Catalana i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i ha comptat amb el suport d'Òmnium Cultural.
El conjunt de l'acte, on han participat 500 escaladors, vol exemplificar "la necessitat de cercar la unitat estratègica cap a un horitzó d'independència i llibertat que vagi més enllà dels interessos dels partits". D'altra banda, també vol ser un homenatge als cent trenta-un presidents de la Generalitat de Catalunya.
Prèviament, ha tingut lloc un acte polític al Bruc amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, i el vicepresident de l'ANC, Pep Cruanyes, i el president de la Federació d'Entitats Excrusionistes, Jordi Merino.
El president, Quim Torra, ha assegurat que l’1-O assenyala “el camí de la democràcia, de defensa dels drets, del respecte col·lectiu i de voler fer les coses bé, en positiu, de manera constructiva”. “L’1-O va ser llum i llibertat i va ser també una data fundacional del camí imparable cap a la república catalana, la data fundacional republicana i per això és tan important”, ha assegurat emocionat la vigília de l’1-O.
Torra ha confessat que se sent molt acompanyat i recolzat en aquests dies “tan difícils” i, recollint el lema de l’acte per il·luminar els 131 cims de Montserrat, ha advertit que també caldrà “llum i llibertat aquestes setmanes que vindran”. “Necessito que seguim com ho estem fent sempre, tranquils, serenament, però sempre endavant, sense aturar-nos”, ha reclamat.
En un breu parlament abans de participar en l’ascens, ha fet una repassada dels presidents de la Generalitat des de Berenguer de Cruïlles, passant per Pau Claris –“un home que davant d’una situació també complicadíssima, la Guerra dels Segadors, proclama la república catalana, la primera”-, Josep de Vilamala, el president el 1714 –“el 1714 no s’entén la resistència si no sabem que defensaven la ciutat de Barcelona els seus ciutadans”.
Fins arribar a Francesc Macià i Lluís Companys –“el president màrtir, entregat per al Gestapo a les autoritats franquistes i assassinat a Barcelona”-. Torra ha demana un aplaudiment per a Companys, per evocar tot seguit la figura de Josep Irla, -“que assumeix la presidència havent estat assassinat el seu predecessor; el president que mor a l’exili, d’un coratge immens”-. Torra ha assegurat que són els dos presidents que més s’estima.
També ha recordat els presidents Jordi Pujol, Pasqual Maragall i José Montilla –“mostra cabdal d’aquest poble que vota un president que no és nascut a Catalunya”-. Finalment, Artur Mas, el president del 9-N i Puigdemont, el president de l’1-O.
En començar el seu parlament, Torra ha advertit que quan arribi la sentència de l’1-O, “que serà dura i injusta” caldrà que l’independentisme respongui unit, “més que mai”. “La nostra resposta no pot ser més que una, ho tornarem fa fer, seguirem lluitant per aquests drets que no són de cap rei, de cap jutge”, ha advertit.