El Congrés dels Diputats ha aprovat avui, amb els vots a favor de tots els grups parlamentaris excepte l'abstenció del PP i Ciutadans, el decret de modificació de la Llei de Memòria Històrica que permetrà exhumar les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos.

Els diputats que han donat suport al decret han trencat en aplaudiments i han dirigit les seves mirades cap a la tribuna de convidats, en la qual seguien el debat víctimes de la dictadura i l'hispanista i historiador Ian Gibson. Malgrat l'abstenció anunciada pel PP, dos diputats d'aquest grup han votat en contra de l'exhumació de Franco: l'expresident del Congrés Jesús Posada i el diputat Josep Ignasi Llorens, tot i que fonts del PP han assegurat que s'ha tractat d'un error.

"Cruel anomalia"

En defensa del decret, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha assegurat que, al seu parer, no hi haurà "pau sense justícia" ni tampoc mentre es mantingui la "cruel anomalia" que suposa que el dictador estigui enterrat al costat de les seves víctimes.

En la seva intervenció davant del ple del Congrés, Calvo ha insistit que no hi haurà "ni pau ni concòrdia" mentre el dictador continuï enterrat en un "mausoleu d'Estat" i en un lloc "en què pot ser exaltat".

"Hauríem d'haver-ho resolt abans, però amb l'entrada en vigor de la Llei de Memòria Històrica el 2007, el retard és insostenible", ha insistit Calvo, que creu que després de 40 anys de democràcia aquesta "anomalia" democràtica "requereix un tancament".

Els partits de l'oposició favorables a la convalidació han avançat les qüestions que plantejaran com a esmenes durant la seva tramitació al Congrés: garantir la identificació i exhumació de les milers de persones que segueixen enterrades en cunetes, l'anul·lació de judicis polítics del franquisme, la retirada de simbologia franquista o la reforma de la Llei de Secrets Oficials per garantir el lliure accés a la documentació de la contesa i la dictadura.

Anul·lació de judicis

Jordi Xuclà, del PDeCAT, ha lamentat que el govern espanyol no hagi buscat el consens de tots, també de PP i Cs. Després de criticar la gestió que ha fet l'executiu d'aquest assumpte, ha tornat a reclamar l'anul·lació dels judicis, una mesura que els independentistes han posat com a condició a l'Executiu per donar suport a la convalidació.

El portaveu d'ERC, Joan Tardà, ha recalcat que el seu grup té "absoluta confiança" en Calvo perquè compleixi la seva promesa d'avançar en aquestes anul·lacions, i ha recordat que el 2007 no van votar la llei de memòria precisament perquè no incloïa aquesta mesura. A la llista de reivindicacions que comparteix l'oposició, ERC ha sumat que l'Estat assumeixi la seva responsabilitat en les deportacions de republicans als camps nazis, la rehabilitació dels 'maquis' que segueixen sent considerats "bandolers", el reconeixement de les víctimes de la Transició, el rescabalament de les que van veure confiscats els seus béns, i una solució per als anomenats 'nens robats'.

L'exministre d'Interior del PP Jorge Fernández Díaz ha recriminat al govern espanyol que utilitzi un decret-llei per a aquest assumpte quan no en requereix cap d'urgent i ha acusat Calvo de no saber "sobre el que legisla", perquè desconeix que amb aquesta norma caldrà procedir a treure també del Valle 19 monjos benedictins que hi són destinats.

Ja fora de l'hemicicle, el diputat del PP ha evitat "entrar" si Franco ha de seguir enterrat allà, però ha precisat que no és cert aquest fos el pla del dictador. A més, ha negat que aquest espai sigui "un mausoleu a Franco", sinó que es tracta d'una basílica cementiri amb les restes de 30.000 caiguts en els dos bàndols custodiada per uns monjos que l'únic que fan és "resar perquè la tragèdia d'una guerra no torni a produir-se".

Ciutadans, segons ha explicat José Manuel Villegas, comparteix que un monument que exalta un dictador "és una anomalia", però considera que l'executiu socialista no l'esmena amb un "nyap" com aquest decret per al qual no veu cap urgència. Per això l'ha acusat d'utilitzar aquest assumpte de "cortina de fum" per ocultar les seves "debilitats". Villegas ha demanat seguir les recomanacions dels experts, buscar consensos i fer del Valle de los Caídos un monument a la reconciliació.