Llum verda. La executiva nacional d'ERC ha ratificat el preacord que els seus negociadors han tancat per votar a favor de la investidura del primer secretari del PSC, Salvador Illa, com a president de la Generalitat. L'entesa, que té com a eix central treure Catalunya del règim comú i que la Generalitat recapti el 100% dels impostos, ha prosperat no sense dificultats en una executiva maratoniana. El preacord haurà de ser ratificat per la militància d'ERC a través d'una consulta que serà vinculant i es farà divendres, 2 d'agost, de manera presencial -de 10h a 18h- i telemàtica -de 9h a 2oh-. Aquesta és la conclusió d'un debat molt intens a la seu del carrer Calàbria en què tots els membres de l'executiva han volgut dir la seva i durant el qual, segons assegura ERC, s'han continuat "tancant serrells"

Esquerra ha mantingut reunida la seva direcció des de dos quarts de deu del matí per abordar el pacte amb el PSOE. Finalment, a primera hora del vespre, s'ha anunciat una roda de premsa per a les 20 hores. Mitja hora abans, la cúpula republicana ha convocat la militància a una sessió informativa. Així mateix, s'han convocat assemblees territorials presencials aquest dimarts per explicar l'acord.

Explicació de Rovira

Durant la reunió informativa telemàtica, que ha dut a terme la secretària general i principal responsable de les negociacions, Marta Rovira, s'ha subratllat que l'entesa que avui ha ratificat l'executiva és un preacord i que està en mans de la militància que tiri endavant. Rovira ha exposat davant dels militants les quatre carpetes que ha negociat amb els socialistes per a la investidura -reconeixement del conflicte polític, finançament, llengua i manteniment dels projectes del Govern d'ERC-. La proposta sobre finançament, que ha explicat a les bases el president del grup parlamentari, Josep Maria Jové, es basa en un acord de sobirania fiscal que hauria de permetre el model singular que reclama el partit.

"La clau de la caixa per a Catalunya governi qui governi serà per a Catalunya", ha explicat la portaveu Raquel Sans, en la roda de premsa posterior, on ha assegurat que l'acord s'ha blindat i s'hi impulsaran les modificacions legislatives necessàries. 

Sans ha explicat que s'avança de manera decidida en la sobirania fiscal, que a través de l'Agencia Tributària es recaptaran i liquidaran els impostos estatals, com l'IVA i IRPF. "Lògicament no serà d'un dia per un altre, però també s'ha detallat el calendari", ha assegurat la portaveu que ha assegurat que la renda del 2025, que es recapta el 2026 serà ja a Catalunya. Així mateix ha assenyalat que s'hi han incorporat mesures com garantir l'ordinalitat o un consorci per gestionar les invesrsions a Catalunya.

La portaveu d'ERC ha subratllat que la reunió de l'executiva ha estat intensa i ha assegurat que hi ha hagut moviments de darrer moment. 

La proposta haurà de superar les reticències internas que han expressat obertament dirigents del partit, com la diputada al Congrés, Pilar Vallugera, que la vigília de la reunió de l'executiva ja es va posicionar amb una "no" a través del seu compte a la xarxa X.

En cas que aconsegueixi passar el filtre de les bases, la investidura d'Illa es podria substanciar al Parlament de Catalunya la setmana vinent. En aquest escenari, també es produiria la setmana vinent el retorn del president a l'exili, Carles Puigdemont, que aquest mateix dissabte va insistir que tornarà a Catalunya per assistir al debat d'investidura del proper president de la Generalitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!