L’impost a la banca continuarà sent una realitat. Forma part del paquet fiscal que aprovarà el Congrés dels Diputats i que tirarà endavant amb l’aval de la majoria que va permetre la investidura de Pedro Sánchez. S’ha votat a través d’una esmena transaccional signada pel PSOE, Sumar i Junts, que ERC i Bildu i el BNG van avalar el dilluns a última hora després d’obtenir el compromís de la Moncloa de prorrogar també l’impost a les energètiques i que aquest dijous, al ple de la cambra baixa, Podemos també ha compartit. 177 vots a favor (del PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, el PNB, Podemos, el BNG) i 171 en contra (del PP, Vox i UPN). El redactat definitiu de l’impost a la banca, que estava en vigor des del 2022 com a gravamen, recull les exigències de Junts, ERC i Bildu. En concret, el que s’ha aprovat és un text que estableix que la recaptació obtinguda de l’impost a la banca es distribuirà a les comunitats autònomes en funció del seu Producte Interior Brut (PIB) i apuja un punt l’impost als bancs amb marges de més de 5.000 milions d’euros. Així mateix, hi ha una altra qüestió que s’ha aprovat a instàncies de Junts: a partir d’ara, la prestació per incapacitat permanent quedarà suspesa temporalment quan el beneficiari trobi feina i es reactivarà en cas de pèrdua de la feina.
🔎 El paquet fiscal de Sánchez, a examen al ple del Congrés: què es vota i què pot passar?
📝 Podemos i el PSOE arriben a un acord sobre l’impost a les energètiques per salvar la reforma fiscal
En paral·lel, el PSOE i Podemos han assolit un acord per salvar el paquet fiscal. Socialistes i morats han pactat impulsar una nova proposició de llei que contingui un impost a les empreses energètiques. Per posar-lo negre sobre blanc, es constituirà una comissió negociadora en els pròxims dies amb la participació de “tots els partits polítics necessaris per aprovar aquesta reforma” amb la voluntat d’aconseguir el “consens necessari” per aprovar l’impost. Si aquest consens no s’aconseguís abans del 31 de desembre, el govern espanyol aprovarà un reial decret llei amb la pròrroga del gravamen a les empreses energètiques per a l’any 2025. Això és el que el PSOE va prometre a ERC, Bildu i el BNG. I per mantenir Junts en l’equació, els morats reconeixen que aquesta estratègia “haurà de ser compatible amb no gravar les inversions que es comprometin amb la descarbonització”.
Sense canvis en SOCIMI i en assegurances sanitàries privades, sense impost als béns de luxe i sense IVA del 21% als apartaments turístics
A banda de tot això, també hi ha altres elements que han quedat descartats:
- Suprimir el règim fiscal especial de les SOCIMI (Societats Anònimes Cotitzades d’Inversió al Mercat Immobiliaris), amb el vot en contra de Junts i l'abstenció del PNB.
- Eliminar l’exempció a les primes d’assegurances sanitàries privades, amb l’oposició del PSOE, Junts i el PNB.
- Un nou impost sobre els béns sumptuaris, com avions i iots privats o cotxes de luxe, amb la negativa de Junts i l'abstenció del PNB.
- Introduir un IVA del 21% per als apartaments turístics, amb el rebuig de Junts i l'abstenció del PNB.
- Equiparar la fiscalitat del gasoil i la gasolina.
Menys pressió fiscal a microempreses i cooperatives, bonificacions per a la reinversió empresarial i bonificacions per a clubs esportius
D’altra banda, la nova llei sí que inclou altres mesures promogudes per Junts que van quedar introduïdes en el text de la norma el dilluns amb la votació a la Comissió d’Hisenda:
- Una disminució de la pressió fiscal a pimes, microempreses i cooperatives amb una rebaixa de l’impost de societats que preveu un estalvi de 2.500 milions d’euros.
- Bonificacions per a la reinversió empresarial per tal que les empreses catalanes que reinverteixin els seus beneficis obtinguin reduccions a l’impost de societats (que seran superiors si comporta la creació de nous llocs de treball).
- La bonificació del 100% de les cotitzacions dels entrenadors i monitors dels clubs esportius sense ànim de lucre.