El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres, en el marc del 8M, l'avantprojecte de llei integral contra el tràfic de persones. El text inicial cerca centrar-se en les víctimes, i per això s'ha tingut en compte que moltes són dones migrades. Amb això en ment, la norma recull que les víctimes no seran expulsades del país, podran comptar amb permisos provisionals de residència i treball i tindran ajuts sense necessitat de denúncia. L'encarregada de presentar l'avantprojecte de llei ha estat la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, qui ha destacat que es pretén un "abordatge integral" de tots els tipus de tràfic, des de la laboral i la sexual, incloent que té com a objectiu els matrimonis forçosos o el comerç d'òrgans.
🟣 8 de març: Dia de la Dona, DIRECTE | Vagues, manifestacions i protestes a Barcelona i Catalunya
La ministra ha subratllat que aquesta no serà una llei punitivista, sinó que s'enfoca a acompanyar i protegir les víctimes, així com en la prevenció. Segons ha explicat, la norma contempla una "autorització provisional amb permisos de residència i de treball mentre se certifica la condició definitiva de víctima de tràfic". Redondo apunta que aquest és un dels aspectes claus del text, ja que moltes de les víctimes que no compten amb papers pateixen amb "por i angoixa" per la seva situació irregular.
En la mateixa línia, es garanteix que no s'expulsarà del país víctimes que es trobin "en situació de tràfic" i se'ls ofereix "tota una bateria d'ajudes i drets" sense necessitat de denúncia: accés a l'ingrés mínim vital, consideració de col·lectiu prioritari per optar a un habitatge públic, assistència lletrada i indemnitzacions a càrrec dels béns decomissats a les màfies i grups de tràfic.
Col·laboració amb les entitats
Redondo ha remarcat que l'avantprojecte ha comptat amb "la col·laboració de totes les associacions compromeses" amb la lluita davant del tràfic i explotació d'éssers humans i en què es demanaran els informes dels òrgans preceptius, com el Consell General del Poder Judicial i el Consell Fiscal.
En paral·lel, la ministra ha anunciat la posada en marxa d'"un grup de treball" entre associacions que fa temps que treballen amb les víctimes de tràfic perquè "puguin incorporar-se a aquest debat" i auxiliar el Govern a "concretar millor i ser més eficaces" en les mesures que necessiten.
Millores al sistema Viogen
En la mateixa roda de premsa, s'ha anunciat que hi haurà millores en el sistema Viogen, que serveix per protegir les víctimes de violència masclista. Les novetats les ha presentat el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska. Concretament, es pretén endurir els criteris d'inactivació dels casos oberts amb l'objectiu de prologar la protecció que reben les víctimes de violència de gènere i evitar que es pugui produir la seva indefensió prematura.