Que les enquestes mostrin que el 60% dels escocesos desitgen tornar a votar. Aquesta és la condició que ha posat el secretari d'Escòcia de Boris Johnson, Alister Jackper, per celebrar un nou referèndum d'autodeterminació.
A principis d'aquest mes, Michael Gove, ministre del Gabinet de l'executiu del Regne Unit, va obrir la porta a permetre una consulta si hi ha una "voluntat consolidada" de la població d'aquesta nació. Avui, en una entrevista al diari Politico, Jack n'ha donat més detalls. Segons ell, la xifra que s'interpretaria com aquesta "voluntat" és la del 60%.
"Si el 60% de la població vol un referèndum - que no vol dir necessàriament que vulguin la independència - i això es manté durant un període raonablement llarg, llavors jo reconeixeria que hi ha un desig de referèndum", ha declarat.
Tanmateix, ha puntualitzat que no creu que aquesta sigui la situació actual: "No és aquí on som i no és com jo percebo les coses [...]. Crec que, en línies generals, penso igual que els ciutadans, que ara no és el moment de fer un referèndum. Ja n'hem tingut un, hem pres la nostra decisió, seguim endavant i reconstruïm l'economia i la vida de la gent".
Opinions dividides
Tot i que 20 enquestes d'opinió consecutives entre l'estiu de 2020 i la primavera de 2021 donessin avantatge per al "sí" a la independència, les més recents mostren el contrari, tot i que la diferència és molt reduïda.
A la darrera, que fa referència a la possible execució d'un nou referèndum, els escocesos estan dividits per un 42% a un 40% a favor de celebrar un referèndum en els pròxims cinc anys.
Acord per un nou referèndum
Amb la revalidació del seu govern a les eleccions regionals el passat mes de maig, el Partit Nacional Escocès (SNP) de Nicola Sturgeon ha segellat un acord de governabilitat amb els Verds que inclou un nou referèndum d'independència durant aquesta legislatura, preferentment abans de finals de 2023.
Ambdós partits independentistes sumen 72 escons, 7 per sobre de la majoria absoluta. Amb el pacte, Sturgeon ha considerat que ara "es fa més difícil, de fet impossible, que d'acord amb la democràcia un govern britànic es resisteixi al dret dels escocesos a decidir el seu futur".
Aquest pacte que han assolit ambdós partits també preveu punts en comú en matèria de transició ecològica, habitatge, transport, l'impuls d'algunes lleis de diverses qüestions o el compromís d'aprovar els pressupostos. Els Verds sotmetran a consulta a la militància la ratificació d'aquest acord el proper 28 d'agost. Els dos partits preveuen que aquest pacte per treballar plegats suposi oferir "un lideratge efectiu i responsable a Escòcia".