Lula da Silva ha visitat Espanya i ha exhibit el xoc sobre Ucraïna amb La Moncloa. En una roda de premsa conjunta d'aquest dimecres, el president brasiler s'ha resistit a reconèixer que els territoris de Crimea i el Donbass són de Kíiv — tot limitant-se a dir que és una qüestió que s'ha de resoldre entre ucraïnesos i russos. Per la seva banda, Pedro Sánchez ha evitat aprofundir en el xoc i només ha admès que existeixen "matisos" entre la posició espanyola i la brasilera sobre la guerra. De fet, el president del govern espanyol ha subratllat que el Brasil ha votat sempre contra la invasió russa a l'Assemblea General de Nacions Unides.
Acompanyat per les vicepresidentes Yolanda Díaz, Nadia Calviño i Teresa Ribera, Sánchez ha afirmat que per assolir una pau justa i duradora s'ha de començar per donar veu al país agredit. És a dir, que la proposta de pau llançada per Volodímir Zelenski ha de ser tinguda en compte. En canvi, Lula ha dit que "no serveix de res dir qui té la raó" perquè el més important és aturar la guerra. "No soc jo qui ha de decidir de qui és Crimea. (...) Només es pot discutir i conversar quan la guerra s'aturi", ha expressat.
El paper d'Espanya i el Brasil a Ucraïna
La visita del president brasiler a Espanya venia marcada per unes recents declaracions sobre la invasió russa d'Ucraïna, que van generar polèmica perquè es va considerar que s'alineava amb les tesis russes. Però Lula va intentar matisar i ara ha explicat la seva proposta, que implica que "un grup de països amics" ajudin a aturar la guerra i que es produeixi una negociació Kíiv-Moscou — en un moment en el qual ambdues parts descarten cedir. En aquest sentit, ha anunciat que estaria encantat que Espanya formés part d'aquest grup. Però fonts de La Moncloa han assenyalat a Europa Press que, de moment, no s'ha produït cap resposta espanyola a la seva possible incorporació a aquest grup de països i que s'ha d'estudiar més a fons la proposta. A més, han subratllat que l'estat espanyol té clar el seu rumb en aquest afer de la mà de la Unió Europea.
Amb tot, qui sembla que s'ha sentit més còmoda amb la situació ha estat la vicepresidenta Yolanda Díaz. En una piulada, ha celebrat que la visita de Lula "obre una nova etapa entre Espanya i el Brasil, entre Europa i Amèrica Llatina". "És el moment d'impulsar una internacional democràtica que protegeixi les persones i el planeta", ha afegit. A més, la ministra de Treball ha signat amb el seu homòleg brasiler "un memoràndum d'enteniment per estrènyer la cooperació sociolaboral entre ambdós països". "Les transformacions dels nostres mercats laborals han d'estar al servei de les persones treballadores", ha conclòs.
La visita del Presidente @LulaOficial abre una nueva etapa entre España y Brasil, entre Europa y América Latina.
— Yolanda Díaz (@Yolanda_Diaz_) April 26, 2023
Es el momento de impulsar una internacional democrática que proteja a las personas y al planeta. pic.twitter.com/uQbJkWgGw9