Probablement si el CIS ja no pregunta per la monarquia és perquè els resultats caurien com un gerro d’aigua freda a La Zarzuela. Davant d’aquest silenci demoscòpic, un grup de 16 mitjans va decidir impulsar una macroenquesta, que s’ha fet pública aquest dilluns, coincidint amb el Dia de la Hispanitat. Els resultats són demolidors. Tant a Espanya com a Catalunya, la majoria de ciutadans reclamen poder celebrar un referèndum sobre la forma d’Estat. També en tots dos casos, l’opció majoritària és la República davant la monarquia parlamentària heretada de la Transició.
Feta amb una mostra de 3.000 enquestats arreu de l’Estat espanyol, els resultats són clars. El 47,8% dels espanyols creu que és necessari fer un referèndum sobre monarquia i república, mentre el 36,1% s’hi oposa i el 16,1% no ho sap. Uns percentatges que augmenten exponencialment a Catalunya, amb el 68,4% a favor, el 18,5% en contra i el 13,1% que no ho sap.
Pel que fa a la intenció de vot en aquest hipotètic referèndum sobre la forma d’Estat, el 40,9% dels espanyols votaria per la República, el 34,9% per la monarquia, el 6,4% no aniria a votar, el 4,9% ho faria en blanc i el 12,9% no ho sap. A Catalunya, dos terços es posicionen per la república (66,5%), el 14,6% per la monarquia i el 3,4% votaria en blanc. Hi ha un 5,9% que no votaria i un 9,6% d’indecisos.
La monarquia, però, s’imposa en alguns dels territoris més poblats, com és la Comunitat de Madrid (46% contra 32%), Andalusia (43% contra 31%) o el País Valencià (37% contra 32%).
L’enquesta realitzada per la plataforma també revela la diferència generacional. Mentre gairebé el 50% dels majors de 65 anys es posiciona amb la monarquia parlamentària, el 54% dels menors de 24 anys votaria per una tercera República a Espanya.
Els espanyols només salven l'Exèrcit
Pel que fa a la confiança en les principals institucions de l’Estat, la monarquia també obté un suspens, de 4,3 sobre 10 a Espanya i de 2,5 a Catalunya. De fet, els catalans suspenen totes les institucions de l’Estat, des del parlament espanyol fins al poder judicial, passant pels partits polítics o les forces armades. Els espanyols només salven l’Exèrcit de la crema, amb un 6,2 d’aprovació. La resta d’institucions, també suspeses.
No obstant això, en la valoració dels membres de la Casa Reial, els espanyols salven Felip VI, amb un 5,8, i la reina emèrita Sofia, amb un 5 pelat. A Catalunya, suspenen: reben una nota de 3,6 i 4,4, respectivament. La resta d’integrants de la família reial reben un rotund suspens. Després de tots els escàndols revelats, Joan Carles I és el que en surt pitjor parat, amb una nota de 3,3 a Espanya i de 1,9 a Catalunya.
La plataforma de mitjans independents, que ha elaborat la macroenquesta, està formada per Público, elcrític.cat, Alternativas económicas, Carne cruda, Catalunya Plural, Ctxt, Cuartopoder, El Salto, La Marea, La Voz del Sur, Luzes, Mongolia, Norte, Nueva Tribuna, Pikara Magazine i Praza.