El president de la República Francesa, Emmanuel Macron, s'ha pronunciat sobre la necessitat de conservar el patrimoni lingüístic francès. Ho ha fet després que la setmana passada el Tribunal Constitucional francès decidís tombar part dels articles de la llei de promoció de les llengües regionals, que havia d'introduir per primer cop la immersió a l'escola pública.

En un missatge a Facebook publicat dimecres al matí, Macron ha assegurat que totes les llengües presents al territori francès "enriqueixen" la cultura francesa. En el post, el president de França s'atorga el rol, tant de protector de "la llengua francesa" com de "guardià de la riquesa que construeixen les llengües regionals" i demana al Govern i al Parlament trobar la manera de "garantir la transmissió de la diversitat lingüística".

Emmanuel Macron / Facebook

"La llei ha d’alliberar, mai d’ofegar. Obrir, no reduir", escriu Macron i fa un al·legat a la diversitat assegurant que la nació francesa no té un mateix "color"; "accent"; ni "paraules".  Així mateix, destaca la feina feta per persones voluntàries i organitzacions com Diwan, Seaska, Calendretas, Bressola i ABCM per la transmissió de la diversitat lingüística. 

El TC tomba la llei

Malgrat que la coneguda com a llei Molac, pel nom del seu impulsor, el diputat bretó Paul Molac, va ser aprovada 247 vots a favor i 76 en contra, una seixantena de diputats van decidir recórrer la decisió al Tribunal Constitucional, el qual ha tombat dos dels articles nuclears del text legal.

Concretament, es tracta dels article 4 de la nova llei, que recull la possibilitat d’una immersió lingüística a les escoles en la llengua regional dle territori, i l’article 9, que permet posar als noms i cognoms les grafies que no existeixen en francès. El tribunal assegura que els dos articles que considera inconstitucionals contradiuen l’article 2 de la Constitució francesa, que estableix que “la llengua de la República és el francès“. El TC admet que l’article 75.1 de la constitució diu que "les llengües regionals són part del patrimoni de França”, però deixa clar que la protecció d’aquestes llengües s’ha de subjugar sempre a l’article 2 esmentat anteriorment.

 

 

 

Imatge principal, Emmanuel Macron / EFE