El jutjat d'instrucció 1 de Barcelona investiga la presumpta malversació a través de subvencions irregulars en matèria de cooperació al desenvolupament des de la Diputació de Barcelona mitjançant un seguit d’entitats.
Fonts policials asseguren a El Nacional que han fet una trentena de detinguts dels quals 25 han quedat en llibertat. Els cinc detinguts restants passaran la nit a la comissaria de la policia espanyola del barri barceloní de la Verneda i seran posats demà a disposició judicial, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
Es tracta de Joan Carles Garcia, diputat i alcalde de Tordera; Jordi Castells, subdirector general de Cooperació Local de la Generalitat; Jonathan Jorba, cap de l'Oficina de Cooperació de la Generalitat; Víctor Terradelles, president i patró de la Fundació CATmón, i Joaquim Ferrer Serra, director de PIMEC fins al 2014. Fonts properes al cas han explicat que serien les cinc persones amb més responsabilitat en la presumpta trama.
La investigació va començar fa un any i els fets es remunten entre el 2012 i el 2015 i fan referència a les subvencions irregulars en matèria de cooperació al desenvolupament amb països d’Amèrica Llatina, Marroc i Bòsnia, entre d’altres, des de la Diputació de Barcelona.
La policia ha detingut -i deixat en llibertat, posterioment- l'expresident de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, que en va ser president del 2011 al 2015. La Policia també ha detingut el director general de la Plataforma Educativa, Jordi Pascual.
Els escorcolls
S'han fet escorcolls a l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Barcelona, al carrer Londres, amb la presència de Joan Carles Garcia. La policia ha entrat també a la seu de la fundació Catmón de Reus, Igman, i la Plataforma Educativa de Girona. Hi ha escorcolls previstos a fundacions de Barcelona, Manresa, Olot, Tordera, Cabrils, Reus, Falset, Mataró, Manresa, Sant Cugat del Vallès i Arenys del Mar.
La policia ha entrat a 19 despatxos de seus de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona, seus de fundacions, a diverses empreses així com cases particulars dels que la Fiscalia considera "principals membres de la organització".
Dos-cents policies espanyols de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) s'han desplegat a Barcelona i s'han afegit als que ja hi havia (300) per dur a terme aquesta operació.
El jutge Joaquin Aguirre investiga els suposats delictes de malversació, prevaricació, negociació prohibida a funcionari públic, falsedat i frau en subvencions des de la Diputació de Barcelona a través de diferents entitats per un valor mínim de dos milions d'euros. L'origen del cas està en un denúncia de principis de l'any 2017 posterior a la denuncia que va fer la CUP i el sindicat CGT a l'oficina Antifrau.
Segons la investigació les subvencions per a ajudes per a projectes en països en desenvolupament "transitaven de forma anòmala" entre els comptes bancaris de IGMAN, CATmón i la societat mercantil DISCATIMAT S.L, per finalment ser reintegrats en efectiu, destinats a "sufragar les despeses de l'activitat de l'entramat criminal o a nodrir els comptes personals de diversos implicats en la trama".
Operació Estela
L'operació, que ja ha estat batejada com a operació Estela i que està dirigida pel jutjat d'instrucció 1 de Barcelona i coordinada per la fiscalia anticorrupció, pretén trobar informació que vinculi un suposat desviament de dos milions d'euros de fons públics i té l'objectiu de fer una vintena de detencions, entre les quals la d'un aforat, diferents treballadors de l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació i, segons publiquen diversos mitjans, no es pot descartar la de membres d'alguna conselleria de la Generalitat.
Les sospites se centren en diferents partides que va destinar la Generalitat l'any passat al desenvolupament d'àrees desfavorides del tercer món. De moment, però, no en tenen cap prova i això és el que buscarien avui en aquests escorcolls, que s'estarien fent en diferents habitatges de Barcelona, Tarragona, Girona i Reus, però que s'ha de centrar en la Diputació de Barcelona.
El delegat del govern espanyol, Enric Millo, ha explicat a El matí de Catalunya Ràdio que es tracta d'una operació policial "de caràcter judicial", i que "probablement" hi haurà escorcolls i detencions. Malgrat que ara mateix no hi ha policia —tot i que sí que hi ha molts mitjans de comunicació—, la Diputació de Barcelona seria un dels objectius principals de la policia espanyola.