La vicepresidenta de Junts per Catalunya, Aurora Madaula, ha trencat el seu silenci aquest dilluns a través de la xarxa X (anteriorment, Twitter) per expressar el seu suport a la diputada Cristina Casol. Ambdues són afins a la presidenta del partit, Laura Borràs. Aquest dilluns, l’executiva del partit ha avalat per una àmplia majoria —29 vots a favor, una abstenció i vuit vots en contra— expulsar Casol del grup parlamentari, després que ella denunciés el grup a l’Oficina d’Igualtat del Parlament per assetjament per raó de gènere. L’informe considerava que no hi havia “fets provats”, tot i detectar un “masclisme cultural arrelat” a la dinàmica del grup.
Madaula, que és secretària segona de la Mesa de la cambra, ha manifestat que hi ha un “problema si qui ha de fer les lleis no les coneix ni les aplica en els seus entorns”. De fet, sosté que es tracta de violència masclista aquest episodi de Casol: “La violència masclista dins l’àmbit polític està ben descrita i s’adiu molt amb aquesta situació”. La vicepresidenta de Junts està de baixa mèdica des de principis de desembre. Aquest dilluns s’ha connectat telemàticament a l’executiva per expressar el seu rebuig a la decisió d’expulsar Casol del grup parlamentari i ha estat una de les més dures. Per a ella, aquesta situació es tracta d’una “cacera de bruixes”.
Aurora Madaula també ha presentat denúncia al Parlament
A més de Cristina Casol, la setmana passada també va transcendir que Aurora Madaula havia presentat una denúncia a l’Oficina d’Igualtat del Parlament contra el grup parlamentari de Junts per assetjament per raó de gènere. Ara, una empresa externa haurà d’encarregar-se de la investigació. El seu cas, però, es remunta a finals de novembre. En el marc del Parlament de les Dones, la secretària segona de la Mesa va denunciar des del faristol que havia patit “violències masclistes silencioses” per part de companys de partit. Aquestes declaracions van enfurismar una majoria del grup parlamentari, que van considerar que Madaula estava fent un “ús polític” de la violència masclista. Alguns, fins i tot, van assenyalar a través de la xarxa X que “la discrepància política no és violència masclista”.
A partir d’aquí, el seu cas va arribar a la comissió de garanties juntaire: una denúncia presentada per ella mateixa, una de 22 diputats del grup parlamentari en contra d’aquestes “difamacions” i una de la sectorial de Feminismes del partit que anava en la mateixa direcció que els parlamentaris crítics amb la vicepresidenta de la formació. Més endavant, Madaula va retirar la seva queixa de la comissió de garanties perquè no “confia” en aquest òrgan. I més recentment, ho ha elevat al Parlament.