La Comunitat de Madrid creu que el Govern "faria bé" de prendre exemple del que s'ha fet a Madrid per les seves "mesures avantguardistes" i "innovadores" en aconseguir que la incidència de casos per cada 100.000 habitants es redueixi per sota de la mitjana estatal en situar-se en 359. Així ho ha assegurat el conseller de Justícia, Interior i Víctimes de la Comunitat de Madrid, Enrique López, en una entrevista a TVE, en la qual ha criticat que el govern espanyol estigui "molt lluny de l'Estat i molt a prop de l'alarma".
"Espanya necessita més estat i menys alarma. Si s'està qüestionant fins dilluns l'estat d'alarma, això posa de manifest la brutalitat que és que es prorrogui sis mesos", ha ressenyat López en relació amb la decisió de l'Executiu central d'esperar fins dilluns vinent per decidir sobre un nou confinament a instàncies de la petició de diverses comunitats autònomes.
López ha recordat que Madrid estava el setembre "en una situació molt complexa" si bé ara ha baixat la incidència fins a 359 casos per cada 100.000 habitants gràcies "a les mesures quirúrgiques" adoptades pel Govern regional i que van directament cap on hi ha una alta incidència per zones bàsiques de salut. Per això, ha subratllat que Madrid seria "un bon exemple a seguir" però "sense optimismes", ja que no es pot cantar cap mena de victòria amb el virus fins que hi hagi un tractament i una vacuna.
"El Govern de la Nació faria bé de prendre exemple del que s'ha fet a Madrid amb les seves mesures avantguardistes. Volem per exemple que a les farmàcies es facin test d'antígens, mesures innovadores. És moment de cogovernar de veritat i no de posar en qüestió Madrid com va fer Illa fa un mes", ha ressenyat.
Sobre la posició que mantindrà Madrid a la reunió del Consell Interterritorial, el conseller madrileny ha apuntat que ho decidirà el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, i el seu equip de tècnics partint de criteris sanitaris.
Preguntat sobre si es tancarà l'hostaleria, López ha respost que Madrid té en aquests moments una incidència baixa encara que alta en relació amb l'objectiu d'arribar als 25 casos per cada 100.000 incidència. "Ens permet no estar relaxats però sí satisfets. Hi ha una incidència similar a la gallega i per sota de la mitjana nacional. I cal tenir-ho en compte", ha dit.
Finalment, ha reiterat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha d'acceptar que "hi ha d'haver una llei orgànica" que permeti actuar a les comunitats per prendre mesures per frenar la corba i no "un estat d'alarma a la carta".