La manifestació contra l'amnistia davant de la seu del PSOE al carrer Ferraz, de Madrid, ha concentrat milers de persones aquest dimarts. La policia ha blindat la seu dels socialistes, impedit que els radicals arribin a les portes de l'edifici. Els manifestants s'han dividit i un grup ha començat a marxar cap al Congrés dels Diputats.

🔴 Manifestació i càrregues policials a Ferraz, DIRECTE | Última hora a Madrid 
 

Les càrregues han començat a les deu de la nit, quan la policia ha començat a dispersar els 7.000 manifestants, xifra facilitada per la delegació del govern espanyol a Madrid.

 

 

Els centenars de manifestants que s'han separat del grup de Ferraz han passat per davant de la Blanquerna, delegació de la Generalitat a Madrid. Han fet cas omís i han seguit la marxa cap al Congrés. Prop de dos quarts de nou han arribat als voltants de la cambra, on desenes d'antiavalots els esperaven. Els agents s'han situat a la Carrera de San Jerónimo, protegint la cambra baixa.

Protesta amnistia acord independentistes seu PSOE Ferraz / Europa Press
Protesta amnistia acord independentistes seu PSOE Ferraz / Europa Press

Crits contra Carles Puigdemont s'escolten davant del Congrés. "Ese furgón, para Puigdemont", han cantat els manifestants concentrats a uns 100 metres del Congrés dels Diputats.

Els temors de la policia

Madrid tem un escenari de violència inèdita després que aquest dilluns la protesta davant de la seu del PSOE al carrer Ferraz hagi acabat amb greus aldarulls, que van suposar càrregues policials i l'ús de gas lacrimogen. La dreta política i les seves bases semblen està en xoc pel fet que efectius de la policia nacional hagin hagut de recórrer a la força per aturar-los en una concentració on es manifestaven en contra de l'amnistia i a favor de la integritat territorial d'Espanya. En les darreres hores diverses informacions indiquen que la policia tem un escenari de violència inèdita a la capital espanyola, uns temors que genera el fet que s'hagin detectat crides a mobilitzar-se aquesta tarda per part de grups neonazis i Desokupa.

Segons informa el diari El Confidencial, a la policia espanyola mobilitza 150 antidisturbis per protegir la seu del PSOE aquesta tarda. Aquesta mobilització especial es fa després d'haver constatat que el grup neonazi Bastión Frontal pretén implicar-se en la protesta d'aquest tarda davant de la seu socialista. Així mateix, també ha manifestat la seva intenció de participar en la protesta el líder de Desokupa, Daniel Esteve. En un vídeo a les xarxes, Esteve ha dit: "Sempre defensaré la policia, però el que heu fet aquesta nit a Ferraz ha estat una cagada, als avis no se'ls gaseja HDP (fills de puta). Demà tots amb mi a Ferraz". A través del seu compte d'Instagram, el líder de Desokupa ha anticipat que la d'aquesta nit serà "una nit històrica", amb la participació també del sindicat Jupol que, segons ell, ha demanat "inacció" als agents. Aquest sindicat no ha confirmat que hagi demanat als policies que desobeeixin les ordres que rebin, tot i que ha criticat l'actuació que es va fer dilluns a la nit.

Davant dels fets d'aquest dilluns, el PSOE, que ja ha denunciat els atacs que ha rebut a algunes de les seves seus, ha ordenat que es tanquin les instal·lacions, una mesura que sembla evitar mals majors, davant la possibilitat que els grups més agressius puguin acabar saltant el cordó policial i caiguin en la temptació d'introduir-se a les instal·lacions. Les mobilitzacions d'aquesta tarda estan instigades per l'extrema dreta, però també pel PP. A la de dilluns davant de Ferraz s'hi va deixar veure el líder de Vox, Santiago Abascal. De fet, l'origen de les convocatòries és Revuelta, una marca blanca de l'extrema dreta per mobilitzar el jovent.

Vells enemics de l'independentisme es mouen contra l'amnistia

Els temors de més violència aquesta tarda a Madrid també es vinculen al fet que la policia espanyola ha detectat que personatges vinculats a Democracia Nacional estan implicant-se en les protestes. Es tractaria de Pablo Luccini i Pedro Chaparro, aquest condemnat per l'assalt a la llibreria catalana Blanquerna. Existeixen vídeos on apareixen aquests dos personatges queixant-se de les càrregues que han ferit "els patriotes que defensen la sagrada unitat d'Espanya". Ara per ara, però les manifestacions estan oficialment vinculades a Vox. La convocatòria de dilluns va ser comunicada a la delegació del govern espanyol a Madrid per part de Santiago Aneiros Suances, jove vinculat a Vox. A la manifestació de dilluns les autoritats van comptar la presència d'unes 3.800 persones. Per a la convocatòria d'aquesta tarda es preveu una capacitat de mobilització semblant, però no hi ha hagut una comunicació oficial per part dels seus promotors. 

La situació de violència inèdita que es podria donar a la capital espanyola també la podria provocar el fet que aquesta tarda hi ha un partit de Champions League entre l'Atlètic de Madrid i el Celtic de Glasgow. Hi ha 5.000 seguidors escocesos, dels quals 1.500 han viatjat sense entrada. Per fer front al partit la policia espanyola ja ha mobilitzat 300 antidisturbis.