Laura Borràs, per ara, es nega a deixar la presidència del Parlament fins que no hi hagi una sentència ferma sobre el cas de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), pel qual ha estat condemnada a 4 anys i 6 mesos de presó i a 13 d'inhabilitació. Una opinió diferent a la qual manté l'advocada i presidenta de la comissió de garanties de Junts per Catalunya, Magda Oranich, qui, en declaracions al programa Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2, ha admès que si fos ella qui es trobés en la situació de la presidenta suspesa "hauria dimitit per dignitat".
Magda Oranich es caracteritza per parlar sense embuts, ja ho va fer fa uns mesos quan després de redactar l’informe sobre l’afer Dalmases que va acabar precipitant la dimissió del fins aleshores vicepresident de Junts, va reconèixer que no agafa el telèfon a la presidenta del partit, Laura Borràs, per “no rebre crits”. L'advocada va assegurar que Borràs l'havia pressionat a l'hora de redactar aquell text. Doncs bé, ara Oranich considera que el moviment adequat per part de la també presidenta de Junts hauria de ser deixar el càrrec, però, tot i això, l'advocada admet que Borràs no té per què fer-ho fins que no hi hagi una sentència ferma.
"No són delictes polítics"
Per a Oranich, la condemna imposada a Borràs equival a la que es dicta quan hi ha un delicte de corrupció, és per això que ha opinat que no es tracta de "delictes polítics" sinó de "delictes comuns". "El Codi Penal no distingeix el delicte de corrupció, per tant, hem de mirar en el fet que s'hi assimila, els dos delictes pels quals se l'ha condemnat no són polítics", ha afegit.
Oranich presideix la comissió que, en cas de sentència ferma, hauria de decidir sobre el futur de Borràs al capdavant del partit, i ha explicat que, "per ara", no serà expulsada de Junts i que ara "el problema greu" és si vol seguir sent o no presidenta del Parlament. L'advocada, que sempre ha estat crítica amb Borràs, és la primera personalitat de Junts que no es manifesta en contra de substituir Borràs.
Per últim, Oranich ha assegurat que ella "no té clar" que el cas de Borràs sigui un exemple de 'lawfare', com ella denuncia. "Però sí és clar que el cas va aparèixer per casualitat mentre investigaven el seu amic per narcotràfic. Jo no podria dir si s'ha fet més o menys persecució en saber-se que era càrrec públic. És possible que sí però no ho podria dir exactament", ha afegit.
Borràs demana la seva restitució
La presidenta suspesa del Parlament, per la seva banda, ha replicat a tots els partits que reclamen un relleu a la presidència de la cambra, inclòs el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que si volen acabar amb la interinitat "que ells van provocar" la tornin a restituir immediatament de les seves funcions. Després de la sentència condemnatòria del TSJC, Borràs s'ha mostrat "indignada" amb tothom que utilitza els "atacs de l'Estat" en benefici propi. "Estic indignada amb aquest independentisme que col·labora amb l'Estat del qual es vol independitzar i, en canvi, atropella drets i llibertats que reclama per alguns, però que ja li va bé que aparquin rivals polítics", ha afegit en una entrevista a RAC1.