L’advocada Magda Oranich, autora de l’informe sobre l’afer Dalmases que ha acabat precipitant la dimissió del fins ara vicepresident de Junts, ha reconegut aquest dimecres que no agafa el telèfon a la presidenta del partit, Laura Borràs, per “no rebre crits”. Segons ha explicat Oranich en dues entrevistes aquest dimecres a El matí de Catalunya Ràdio i al Cafè d'Idees, la presidenta del Parlament suspesa se li ha dirigit en alguna ocasió a crits i per això ella ha decidit estalviar-se les seves trucades. "M'he sentit intimidada, però no em vull fer famosa per dir que Laura Borràs m'ha pressionat". Segons l'advocada, la presidenta de Junts la va pressionar per tenir l'informe abans i beneficiar Dalmases a la comissió de control de la CCMA al Parlament i per indicar, a més, que no hi figuressin alguns detalls.
“Fa dies que no he parlat amb la Borràs perquè, arran que algun dia em va dir que havia de fer unes coses d’una manera que no em va agradar, acostumo a no agafar-li el telèfon, per no rebre crits”, ha revelat Oranich. L’advocada afirma que, un cop va acabar l’informe i el va lliurar, només s’ha comunicat amb Borràs a través d’algun missatge per escrit, però evitant el contacte telefònic, justament perquè es nega a ser escridassada.
A més a més, en les entrevistes la lletrada admet que té informació d’altres periodistes i diputades que asseguren haver estat objecte d’un tracte semblant per part del diputat. Ara bé, ella reconeix que amb la seva mentalitat de jurista ha considerat que no havia d’investigar aquests altres presumptes casos perquè l’encàrrec que havia rebut era molt concret: únicament el cas de l’entrevista al FAQS de TV3.
Oranich té informació "guardada" d'altres casos sobre Dalmases
Tot i això, Oranich diu que té la informació “guardada” que demostraria que “el comportament (de Dalmases) podia ser habitual”. L’advocada creu, però, que aquests altres casos hauran de ser valorats per la Comissió de l’Estatut del Diputat al Parlament, que, segons el seu president, el diputat Jaume Alonso Cuevillas, podria abordar el cas pròximament.
Precisament sobre els possibles altres casos s'hi ha referit en una piulada a Twitter la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que ha posat a disposició de les diputades de Junts els mecanismes de protecció del Govern.
El rebombori pel cas Dalmases ha deixat molt mal sabor de boca a Oranich, que assegura que va entomar la tasca “amb tota la bona fe” i finalment s’ha vist esquitxada per tot d’acusacions que considera increïbles i per les quals està molt dolguda. Precisament és tota la polèmica el que ha agreujat la situació, perquè, segons ella, “el tema no és tan gros, s’ha fet gros per no voler acceptar això i un comportament d’alguns que creien que podien fer el que creien, però hi ha unes normes de participació”.
L’advocada troba que la polèmica s’hauria pogut resoldre amb bones formes i afirma que, si hagués sabut que li muntarien "aquest quadro", no hauria acceptat. “En lloc d’assumir el problema, s’intenta matar el missatger, així la culpa la tenia la desgraciada, en aquest cas jo, que feia l’informe”. Oranich tampoc entén la polèmica al voltant de la filtració de l’informe i li treu ferro: “Com si l’informe fos un secret de sumari, no té més transcendència i feia molts dies que el tenien, vuit o nou”. L'advocada ha dit que Borràs no li va dir res després d'enviar l'informe i que només li va escriure "quan va veure que hi havia merder". La prestigiosa advocada creu que s’hauria d’haver “admès l’error” i l’assumpte hagués quedat “arreglat” sense la necessitat “de muntar aquest mullader, que és dolent per a tothom”.
Sobre el futur de Dalmases, Onarich creu que "no cal que el treguin de tot arreu" i tampoc considera que per aquest cas se l'hagi d'expulsar del Parlament. Ara bé, tot queda pendent de noves informacions i altres casos que puguin anar apareixent.