Més actuacions. La  titular del jutjat d’instrucció 18 de Barcelona, que investiga la causa d’Exteriors, centrada a aclarir si es va malversar fons públics promoure el procés d’independència de Catalunya, ha  sol·licitat dues comissions rogatòries, una a Bèlgica i l’altra a Escòcia, per interrogar, com a testimonis, responsables de dos centres  d'investigació a qui se’ls va encarregar un estudi sobre l’estatus que podria tenir a la Unió Europea una regió que s’independitza d’un estat membre. El cost total de l’estudi va ser de 196.920 euros, el 2016 va concedir el Diplocat  de forma directa i sense concurs públic. Amb els interrogatoris dels responsables de l’estudi, sol·licitat per la fiscal, es vol aclarir aquesta adjudicació.

En concret, l’estudi, sota el títol Fronteres, sobirania i autodeterminació nacional a la Unió Europea, va ser adjudicat  el 2 de maig de 2016 a  tres centres: l’IBEI (Institut de Barcelona d’Estudis Internacionals), que va cobrar 111.720 euros;  el Centre on Constitutional Change de la Universitat d’Edimburg, que va cobrar 42.600 euros, i  el Centre for Global Governance Studies de la Universitat de Lovaina (Bèlgica), que també va rebre 42.600 euros.  La fiscalia acusa l’exsecretari general de Diplocat, Albert Royo, d’haver fet aquest encàrrec sense haver obert un concurs públic.  En la querella, la fiscalia  afirma que Royo “va sostenir que era convenient de concedir aquestes subvencions de forma directa, perquè de forma mentidera va dir que no era possible d’una altra forma objectivable promoure la concurrència pública atesa la presentació conjunta del projecte, la ubicació de les entitats, el coneixement de l’entorn immediat, l’experiència i la relació entre elles i l’objectiu de la investigació”.

La magistrada Carmen Garcia Martínez ha aprovat la necessitat dels interrogatoris dels dos acadèmics i ha ordenat cursar les comissions rogatòries. En el cas del responsable del centre de Lovaina es farà l’interrogatori per videoconferència, però en el cas de l’acadèmic d’Edimburg serà per escrit, ja que des del Brèxit, el Regne Unitfa gairebé impossible la col·laboració judicial amb els països de la Unió Europea.

Investigats

En la causa d’Exteriors, l’exconseller d’Afers Exteriors Raül Romeva i l’exsecretari general del Diplocat Albert Royo són els principals investigats de la desena d'encausats per malversació de fons públics, prevaricació i falsedat documental per haver aprovat una despesa que suma prop d’un milió d’euros per a la promoció de la independència de Catalunya. La majoria de les partides són subvencions directes a la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR), la qual es defineix com “l’única plataforma formada per actors de la societat civil catalana que fan diplomàcia pública” des de l’any 1995. Royo, defensat per l’advocada Judit Gené, està citat a declarar el pròxim 3 de juny. Royo va declarar com a testimoni en el judici del Tribunal Suprem  als líders independentistes catalans.  Aquesta causa penal és paral·lela i amb diferents partides de la que té oberta el Tribunal de Comptes, que recentment va rebaixar la reclamació.

Homs, el dia 20

Paral·lelament,  el febrer passat l’Audiència de Barcelona va ordenar reobrir la investigació contra l'exconseller de Presidència Francesc Homs per haver autoritzat tres despeses, que sumen uns 58.000 euros, el 2012, i que estan incloses en la causa d’Exteriors. La titular del jutjat d’instrucció 18 de Barcelona va arxivar l’acusació contra Homs perquè no hi veia cap irregularitat. La fiscalia va presentar recurs i l’Audiència li va donar la raó, en assegurar que calia fer una mínima instrucció. Finalment, la magistrada Carmen García ha obert una peça separada  sobre Homs en considerar que res té a veure amb la causa d’Exteriors, i l’ha citat a declarar com a investigat pel proper 20 de maig.

En concret, el primer fet, ara sota sospita, és que l’exconseller Homs va aprovar la contractació d’un viatge i allotjament per als assistents de la trobada mundial de comunitats catalanes a l’exterior, el maig del 2012 a Barcelona, que es van abonar amb dos expedients de contractes menors de 17.850 euros cada un. És a dir, un total de 35.700 euros. I la Fiscalia li retreu que ho va adjudicar sense fer un concurs públic. El segon fet que s’ha d’investigar és que Homs va adjudicar, el novembre del 2012, un estudi al despatx d’advocats Manubens, amb un cost de 14.520 euros, per la realització d’un assessorament jurídic per a un projecte de dinamització internacional en matèria de propietat industrial. I el tercer fet és que el desembre del 2012 va adjudicar una subvenció de forma directa per 7.400 euros a CatDem (Fundació Catalanista i Demòcrata). En les dues darreres adjudicacions, la fiscalia també sol·licita que s'investigui al llavors secretari d'Exteriors, Senén Florensa.  Florensa també està citat a declarar com a investigat.

La causa d'Exteriors segueix en paral·lel a la causa dels processats per organitzar l'1-O,  dirigida per la magistrada del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, amb una trentena d'excàrrecs i empresaris processats. La defensa d'Aleix Villatoro, esxecretari d'Acció Exterior, ha presentat un nou recurs perquè en el seu cas  s'ajuntin  aquests dos procediments on és acusat perquè no es vulneri el seu dret de defensa.