Reclòs. El lladre confés  i expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, seguirà complint la condemna de vuit anys i vint mesos de presó en règim de segon grau, tal com va entrar  a la presó de Brians 2 l’estiu del 2020. Millet, de 85 anys, havia demanat el tercer grau o la semillibertat pel seu estat de salut “delicat”, ja que té una ceguera sobrevinguda i greus problemes de mobilitat.  La magistrada del jutjat de Vigilància Penitenciària 2 de Catalunya li ha denegat la semillibertat perquè no compleix els requisits legals. Exposa que el forense ha conclòs que pot complir la condemna  en el centre penitenciari de Sant Esteve Sesrovires, i que la junta de tractament  de la presó sosté que “minimitza” els fets pels quals va ser codemnat i expressa “certa impunitat”. A més a més, la magistrada precisa que Millet complirà  la tercera part de la condemna l’octubre vinent, que és quan legalment es podria  acordar la semillibertat.

En la resolució,  difosa avui, la magistrada María José González, exposa que Fèlix Millet va ser condemnat per un reguitzell de delictes: un continuat de malversació de cabals públics i apropiació indeguda en concurs medial amb un delicte continuat de falsedat en document mercantil i un delicte de tràfic d’influències, blanqueig de capitals i contra la hisenda pública. En concepte de responsabilitat civil  va ser condemnat a pagar 25.179.482,7 euros de manera conjunta i solidària  amb la seva mà dreta i exdirector del Palau, Jordi Montull. Hi afegeix que complirà una quarta part de la condemna, l’octubre de 2022, ¾ parts l’agost de 2027, i la llibertat definitiva el gener de 2030. L’expresident del Palau de la Música va demanar la classificació en semillibertat, i només anar a dormir a un centre penitenciari davant el seu estat de salut i perquè ja ha abonat uns cinc milions d’euros dels diners que ha de tornar, el novembre passat. El Departament de Justícia li ho va denegar, seguint les recomanacions dels professionals de la junta de tractament, que no consideraven que complís els requisits legals. Per contra, Justícia sí que va aprovar el tercer grau de Montull, en contra de l’opinió dels professionals, i que fa unes setmanes la jutgessa, a petició de la fiscalia, ha revocat.

Malaltia

Pel que fa al seu estat de salut, la magistrada indica que el Tribunal Constitucional (TC)  fixa que només una patologia greu i incurable i que la seva evolució incideixi desfavorablement amb la seva estada en la presó amb empitjorament de la seva salut, es pot acordar la seva excarceració. En el cas de Millet, però, assegura que tot i necessitar l’ajuda de terceres persones pot ser atès a la infermeria de la presó, on ja està instal·lat, amb un tractament on es vetlli per la seva dignitat.

I quan al tractament a la presó, la junta de professionals assenyalen “circumstàncies negatives” de la seva evolució. Indiquen que  ha realitzat el programa específic de tractament  Para i Pensaperò “el penat no realitza una assumpció plena dels fets comesos, realitzant una atribució externa i minimitzant els mateixos”. També sosté que “persisteix certa sensació d’impunitat i es mostra penitent de forma instrumental”. Per tot això, la magistrada li denega la semillibertat.

Millet ha tingut un nou procediment penal, en ser acusat  d’ocultació del seu patrimoni que té embargat per pagar al Palau de la Música. A més, el govern espanyol va denegar recentment concedir l’indult a Millet i Montull.