Tres magistrats del Tribunal Constitucional han discrepat de la decisió de la majoritària del ple de ratificar les condemnes de tres anys de presó que va imposar el Tribunal Suprem pel setge del Parlament del 2011 en considerar desproporcionades les penes i un quart ho ha fet per qüestions procedimentals. Es tracta dels magistrats Juan Antonio Xiol, Maria Luisa Balaguer, Cándido Conde-Pumpido i Encarnación Roca, que han emès tres vots particulars mostrant el seu desacord.
Penes desproporcionades
Xiol i Balaguer signen conjuntament un dels vots particulars assenyalant que les penes de presó són "innecessàries, desproporcionades i descoratjadores per a l'exercici del dret de reunió". Tampoc consideren que les seves conductes impliquessin "actes concloents d'obstrucció o impediment violent per a l'accés a la seu parlamentària".
En aquest sentit, els dos magistrats destaquen que la concentració va tenir, en general, un "caràcter pacífic", que es va comunicar a l'autoritat competent i que va tenir com a conseqüència un "simple retard no significatiu" de la sessió parlamentària i "una alteració de l'ordre del dia que no va impedir el seu normal desenvolupament".
Tenint en compte això, consideren que "una adequada ponderació dels fets en el context del dret fonamental de reunió" hauria hagut de portar a la conclusió que "una sanció penal resultava desproporcionada". Així mateix, adverteixen que les condemnes són una "ingerència al dret de reunió" que té un "devastador efecte descoratjador", "empobreix la nostra democràcia" i "ens alinea amb societats disciplinades per l'abús del sistema penal".
A més, observen "una preocupant deriva de la jurisprudència constitucional que, en el tractament de les condemnes penals per conductes que es desenvolupen en l'àmbit material dels drets a la llibertat d'expressió i de reunió, sembla allunyar-se cada vegada més de la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH)".
En canvi, Conde-Pumpido també veu "desproporció" en les penes, però, a diferència dels dos magistrats anteriors, considera que les conductes dels recurrents poden "merèixer sanció penal" perquè van "constituir un exercici il·lícit del dret de reunió i manifestació". Tanmateix, creu que s'hauria d'haver "atenuat la durada concreta de la pena privativa de llibertat imposada".
Concretament, considera que els tres anys de presó són "desproporcionats en atenció a les conductes que van protagonitzar i al context de protesta política en què es van desenvolupar". "Per la severitat de la pena imposada als demandants, no pot excloure's un efecte descoratjador sobre futurs actes de protesta política", sosté. També apunta que les conductes individualment imputades als recurrents "no van constituir actes d'agressió física", "sinó de confrontació verbal i gestual amb els parlamentaris".
Falta d'audiència prèvia als condemnats
En una altra línia, el tercer vot particular, d'Encarnación Roca, no entra en la valoració de les penes i limita la seva argumentació al fet que el Suprem no donés audiència prèvia als condemnats. Roca considera que el fet de no haver-los escoltat abans vulnera el dret a un procés amb totes les garanties, ja que del lema de la convocatòria 'Aturem el Parlament' no és suficient per deduir les seves intencions. Conde-Pumpido, Xiol i Balaguer també creuen que s'ha vulnerat el dret a un procés amb totes les garanties i a la presumpció d'innocència per aquest motiu.
Sentència de Narváez
La sentència avalada per la majoria del ple del TC, en canvi, avala la interpretació del Suprem i sosté que no es pot considerar un exercici legítim dels drets d'expressió, manifestació o reunió que missatges o actes "incorporin amenaces o intimidacions als altres". "El que perseguien els allà concentrats era atacar les arrels mateixes del sistema democràtic", diu la sentència, que cita el lema de la convocatòria. També afirma que les penes són proporcionades. "No es pot parlar d'exercici legítim d'un dret" des del "moment en què l'objectiu de la concentració convocada era el de paralitzar l'activitat d'una cambra i que el projecte de pressupostos no fos aprovat".