L'independentisme ha triomfat a Escòcia. Les formacions de l'SNP i els Verds han aconseguit la majoria absoluta a les eleccions regionals celebrades dijous passat. Per tant, ja es pot assegurar que el futur govern treballarà en l'execució del segon referèndum sobre la independència.
Després d'haver finalitzat el recompte de les dues urnes (la primera amb els vots de les circumscripcions uninominals, i la segona amb les candidatures de partit) ambdós partits sumen 72 dels 129 diputats. D'aquests, 64 pertanyen a l'SNP de Nicola Sturgeon, i 8 són pels Verds de Patrick Harvie. D'aquesta manera, han superat 65 necessaris per a la majoria absoluta.
Per contra, el bloc unionista ha obtingut 57 escons: 31 pel Partit Conservador, 22 del Partit Laborista i 4 pels Liberal Demòcrates.
El partit independentista Alba (Escòcia, en gaèlic), creat per l'exlíder del SNP Alex Salmond per aquestes eleccions, ha fracassat i s'ha quedat sense representació al Parlament.
Davant aquest resultat, Sturgeon ha declarat que un referèndum sobre la independència d'Escòcia "és la voluntat del país" "En cap cas es pot descriure un referèndum com només una demanda meva o del SNP".
Sturgeon proclama la seva victòria
Sturgeon ja va proclamar el passat dijous la victòria del seu partit a les eleccions, i va assegurar que buscarà un nou referèndum d'independència "quan passi la crisi de la Covid".
En una declaració formal, la líder nacionalista va dir que, a falta de conèixer els resultats definitius, hi haurà una clara majoria al Parlament regional a favor de la independència -formada pel seu partit i els Verds- i, per tant, "el poble d'Escòcia ha de decidir el seu futur quan la crisi de la Covid passi".
Un resultat "extraordinari i històric"
Sturgeon va qualificar d'"extraordinari i històric" l'assoliment de la seva formació, que governarà Escòcia per quarta legislatura consecutiva.
"Com a ministra principal, la meva tasca immediata és fer tot el possible per mantenir-nos a tots tan segurs com sigui possible. No hem batut encara la Covid", ha dit.
Tot seguit, va constatar els resultats dels comicis a Escòcia, on "la majoria de la gent dona suport a una visió de futur progressista i inclusiva", amb el que ha passat a les municipals a Anglaterra, que van donar un fort impuls al govern conservador de Boris Johnson.
"Per això, el poble d'Escòcia ha de decidir el seu futur quan la crisi sanitària passi. És un assumpte de principis democràtics", ha afegit.
Segon referèndum
Aquest cop, Escòcia ja té a punt la proposta de llei per a la seva segona consulta d'independència.
El ministre d'Assumptes Constitucionals del govern escocès i president de l'SNP, Michael Russell, va signar el passat 22 de març el projecte de llei que permetrà a Escòcia celebrar el segon referèndum d'independència.
"El govern escocès creu que el poble d'Escòcia té dret a decidir com es recupera de la pandèmia i quin tipus de país desitgen construir després de la crisi. El govern creu que hauria d'haver-hi un referèndum d'independència en el pròxim període legislatiu del Parlament escocès una vegada que hagi acabat la crisi de salut pública per la Covid-19", va explicar el ministre en el document on es publica la pregunta, la papereta i la possible data del referèndum.
La BBC pronostica que l'SNP necessitarà els Verds
La intenció inicial de l'SNP era poder assolir la majoria sense necessitar cap suport extern. La BBC, però, ja havia pronosticat des de feia hores que això no succeirà.
La cadena havia augurat que l'escrutini acabaria amb 63 escons per Sturgeon, 31 del Partit Conservador, 22 pels Laboristes, 9 pels Verds i 4 pels Liberals Demòcrates. Amb el suport dels Verds, Sturgeon rebria el sí de 72 diputats.
No obstant això, l'SNP ha superat aquesta previsió i ha obtingut un diputat més, en detriment del seu aliat.