El balanç de la llei d’amnistia, després de la seva entrada en vigor, continua augmentant. Aquest dimarts el recompte de la llei ja ha arribat a les 73 persones beneficiades del perdó, la gran majoria policies espanyols que l’1-O van participar en les accions repressives per aturar el referèndum. Mentre que fins ara només 27 independentistes han estat amnistiats, la justícia ja ha aplicat el perdó als 46 agents que van intervenir als col·legis electorals per aturar la votació per decidir si Catalunya esdevenia un nou estat, separat d’Espanya.

Després que el Jutjat d’Instrucció Número 7 de Barcelona hagi acordat l’absolució dels 46 policies aquest dimarts el balanç de beneficiaris de la llei d’amnistia -que va entrar en vigor el passat 10 de juny- ja s’aproxima a l’horitzó del centenar. Els amnistiats aquest dimarts, informa l’agència Europa Press, han estat agents de la Policia Nacional espanyola que estaven sent investigats per les càrregues de l’1-O als col·legis electorals de la ciutat de Barcelona.

Entitats de drets humans protesten

L’aplicació de l’amnistia als policies no ha estat ben rebuda per organitzacions com Irídia, Òmnium Cultural i fins i tot Amnistia Internacional. Totes elles han expressat el seu desacord perquè la justícia hagi entès que sí que se’ls podia aplicar el perdó. El jutge Francisco Miralles, en canvi, ha considerat que sí perquè “les actuacions investigades van ser d’escassa duració individual” i van emmarcar-se “en un objectiu policial definit” que no es va perllongar en el temps “més enllà de la mateixa maniobra policial d’entrada i sortida dels diferents col·legis electorals”. L’instructor del cas també ha determinat que els fets investigats no van ser prou greus per a excloure’ls de l’amnistia, que no empara delictes de lesions penats amb més de cinc anys de presó, ni tampoc delictes de tortures o tracte degradant.

L’amnistia als policies ha fet avançar el balanç de la llei que, fins aquest dimarts, continuava ancorat en els 27 primers beneficiats. El passat 25 de juny van ser amnistiats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l’exconseller de l’interior, Miquel Buch, i l’escorta del president a l’exili Carles Puigdemont, Lluís Escolà.

També van beneficiar-se l’amnistia 25 independentistes que havien estat condemnats per delictes diversos: atemptat contra l’autoritat en protestes, delictes lleus de lesions en manifestacions. Els que havien estat absolts en els tribunals dels delictes de desordres públics han vist també cancel·lats els seus antecedents, inclosos els policials. Tot i que no fa ni un mes des de l’entrada en vigor de l’amnistia, el nombre de beneficiats reals per ara, 73, dista dels 500 que segons la Fiscalia General de l’Estat se’n podrien beneficiar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!