La majoria que va permetre la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat, formada pel PSC, ERC i els comuns, ha validat el traspàs de Rodalies en els termes pactats per socialistes i republicans. Aquest ja va ser un tema prioritari pel partit d'Oriol Junqueras en les negociacions amb el PSOE per fer president Pedro Sánchez el 2023 i ho va ser de nou en l'acord amb el PSC del passat estiu. Aquest dijous també ha comptat amb el suport dels comuns de Jéssica Albiach i l'abstenció de la CUP, mentre que Junts hi ha votat en contra. Ara, amb l'augment d'exigència per part de Junqueras en el retorn a la presidència que va deixar Illa sense pressupostos en el seu primer any al capdavant de la Generalitat, el traspàs s'ha accelerat i en el ple monogràfic d'aquesta setmana després d'un març ple d'incidències a la xarxa l'ha validat amb 68 vots a favor i l'oposició de Junts, que vol un "traspàs real", PP, Vox, la CUP i Aliança Catalana.
Empresa creada abans que acabi el 2025
Com és aquest traspàs que ha validat el Parlament, segons les propostes de resolució aprovades? Cal tenir en compte que es parteix de la rebaixa que va suposar el pacte entre el govern espanyol i els sindicats perquè aquests suspenguessin la vaga al servei i que va implicar que ERC acceptés de forma temporal (amb un màxim de dos anys) que la nova empresa que ha d'operar Rodalies a Catalunya estigui adscrita inicialment a Renfe. Un cop resolt aquest conflicte, almenys temporalment amb els treballadors, el Parlament ha aprovat instar el Govern a crear una empresa mercantil per executar de forma directa la gestió de Rodalies abans del 31 de desembre del 2025 i que ha "d'executar de forma directa la gestió de Rodalies Catalunya". Aquesta empresa ha d'estar presidida i amb una posició majoritària al consell d'administració per la Generalitat, encara que inicialment estigui adscrita a Renfe, també ha de tenir una direcció executiva independent d'aquest grup i amb una participació majoritària de la Generalitat. Tant pels socialistes com pels republicans tot plegat implica que les decisions sobre Rodalies es prendran a Catalunya.
ERC, que en tot moment ha volgut evitar el conflicte amb els treballadors de Renfe que van convocar la vaga com a resposta al pacte pel traspàs, hi torna a insistir en la proposta de resolució i el Parlament ha avalat que caldrà "assegurar en tot moment el respecte i la salvaguarda dels drets sociolaborals i de permeabilitat". També s'ha aprovat la proposta d'ERC en què el Parlament insta al Govern a elaborar en els pròxims tres mesos (abans de l'1 de juliol) el projecte i la planificació necessària per construir la nova operadora del servei, una "radiografia que identifiqui els recursos humans, els actius i els compromisos financers vinculats per part del grup Renfe".
El "traspàs real" de Junts no prospera
Tot i que Oriol Junqueras ha demanat en reiterades ocasions a Junts que se sumin a les peticions d'ERC per lluitar pel traspàs de Rodalies o també el finançament singular, que en les últimes setmanes ha passat a un segon pla davant el caos en el servei, els de Carles Puigdemont no s'han sumat a aquesta majoria i han demanat un "traspàs real i efectiu" del servei. Aquesta demanda, però, no ha prosperat davant el vot en contra del PSC i ERC, mentre que els comuns s'han abstingut i la CUP hi ha votat a favor. Aquest traspàs que desitja Junts ha de ser programat (amb un termini màxim dins d'aquesta legislatura) i que inclogui també els serveis de Mitja Distància i Avant que operen en territori català.
Formar més maquinistes per fer front al traspàs
Una altra de les propostes presentades per ERC que giren al voltant del traspàs de Rodalies és a la que insta al Govern a concretar, per al període 2025-2028, un Pla de formació dels ensenyaments ferroviaris. S'hi ha de detallar les necessitats a cobrir per a cada categoria professional, amb l’objectiu de poder assumir amb garanties les noves competències derivades del traspàs integral de Rodalies. Aquest Pla hauria d’incloure la previsió de convocatòries de beca i ajuts per facilitar l’equitat en la concurrència a aquesta formació en matèria ferroviària a Catalunya.