Primeres reaccions del Poder Judicial després de l’aprovació definitiva de la llei d’amnistia. Des de l’Associació Professional de la Magistratura, conservadora i majoritària, consideren que la llei “soscava l’estat de dret amb degradació per al Poder Judicial i la separació de poders”, segons ha verbalitzat la magistrada Pilar Astray, que forma part del comitè executiu. En l’altre extrem, Edmundo Rodríguez, el portaveu de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia, l’associació progressista, ha emmarcat l’aprovació de la llei en la normalitat del funcionament democràtic d’un estat de dret, ja que es tracta d’una norma aprovada per les Corts Generals que “cal respectar”. I ha recordat que si un jutge té dubtes del seu encaix amb la Constitució a l’hora d’aplicar-la, podrà plantejar la corresponent qüestió davant del TC o davant del TJUE. “El sistema funcionarà com amb qualsevol altra llei”, ha reblat.

🔴 Llei d’amnistia, DIRECTE | Debat, votació i aprovació al Congrés, última hora

 

Qui també s’ha pronunciat ha estat l’Associació Judicial Francisco de Vitòria (AJFV), la segona amb més associats entre els jutges. El seu portaveu, Sergio Oliva, considera que el text de la norma és “pervers” perquè “busca traslladar al Poder Judicial la decisió i la determinació de quines conductes són amnistiables” a través d’una “narrativa intencionadament confusa i ambigua” que serà “susceptible de variades interpretacions, totes elles potencialment vàlides”. “En conseqüència, quan alguna interpretació potencialment vàlida s’aparti dels interessos independentistes del moment, immediatament serà titllada com a prevaricadora”, lamenta.

En unes declaracions remeses als mitjans, Sergio Oliva adverteix que la llei d’amnistia “crea inseguretat jurídica”, ja que, a parer seu, “no ofereix claredat, precisió i la taxativitat sobre el que són delictes no amnistiables”. A més, lamenta “profundament” que s’hagin “desatès les crítiques i les alertes de molts juristes durant la tramitació parlamentària”.

 

Així mateix, Oliva deixa clar que els jutges tenen “l’obligació de complir les lleis” i subratlla que “la llei d’amnistia ja forma part de l’ordenament jurídic”. Tanmateix, afegeix que, donat que ja forma part d’un ordenament jurídic nacional i comunitari, els jutges podran aplicar-la directament o “plantejar qüestions d’inconstitucionalitat o qüestions prejudicials davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea”, amb els efectes pertinents en el cas. “La veritat és que totes aquestes interpretacions, totes aquestes decisions, seran vàlides i seran dins de la normalitat democràtica”, conclou.

“Deixin els jutges que treballin en pau i no facin assenyalaments”

Finalment, el president de Foro Judicial Independiente, Fernando Portillo, ha argüit que l’amnistia afecta al principi d’igualtat i “envaeix les competències del Poder Judicial”, ja que són els jutges els que decideixen “els qui són condemnats i absolt”. Portillo considera que és “molt perillosa la porta que s’obre” i lamenta que “degrada l’Estat de dret, la separació de poders i el principi de la igualtat de tots davant de la llei”. Finalment, demana directament els polítics que “deixin als jutges que treballin en pau i no facin assenyalaments” a qui hagi d’aplicar la norma.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!