Malgrat el desgast dels casos Begoña i Koldo, les protestes per la crisi de l'habitatge i la bel·ligerància de l'oposició, el PSOE mantindria els resultats actuals pràcticament intactes, i passaria de 121 i a 120 diputats en una nova convocatòria electoral. Així ho indica una enquesta duta a terme per SocioMétrica per a El Español. Tot i que els socialistes revalidarien resultats, quedarien molt lluny de reeditar la majoria que sosté Pedro Sánchez a la Moncloa. Per altra banda, el PP no només passaria dels actuals 137 escons a 156, sinó que les seves posibles aliances sí que els portarien a tornar a governar l'estat espanyol. 

El principal escull que els socialistes tindrien per reeditar el pacte d'investidura és el seu soci principal i company de govern: Sumar. La formació impulsada per Yolanda Díaz continua perdent suports de sondeig en sondeig. En aquest cas, s'apunta que la formació passaria dels 31 diputats actuals a només 10, seria una desfeta que marcaria l'actual coalició. En una nova convocatòria electoral, Unidas Podemos no es presentarien dins de les files de Sumar i pel seu compte mantindrien els tres escons que tenen ara. 

La resta de formacions que sostenen el govern de Sánchez no pateixen patacades com la de Sumar; de fet, alguns guanyen algun escó més. Pel que fa a les formacions catalanes, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) mantindria els seus 7 diputats actuals. En canvi, Junts per Catalunya podria passar dels 7 escons als 8. 

enquesta congreso elespañol
Font: El Español

El PP creix i Vox continua perdent suport

Mentre que els populars creixerien en una nova convocatòria electoral, el seu principal soci en sortiria perjudicat. Vox continua amb la seva tendència a la baixa als sondejos. En aquest cas, els de Santiago Abascal passarien dels actuals 33 escons a 29. A diferència dels socialistes, els populars no perden la possibilitat d'arribar a la Moncloa per culpa del seu soci principal, ja que pactant amb l'extrema dreta sumarien 185 escons, molt per sobre dels 176 que marquen la majoria absoluta. 

Totes dues formacions podrien arribar a la Moncloa si pacten, tot i que fa poc Vox va trencar aliances autonòmiques amb els populars. En tot cas, qui no seria necessari a l'equació seria Alvise i la seva formació, Se Acabó la Fiesta (SALF). L'agitador d'extrema dreta podria arribar a treure un escó, segons les projeccions més optimistes, però quedaria molt lluny de ser determinant per assegurar un govern del Partit Popular. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!