Malestar creixent al PSC. El motiu: l'estratègia negociadora del Govern amb els pressupostos. I és que durant les darreres setmanes l'executiu monocolor dels republicans s'ha dedicat a reiterar en diverses ocasions que l'acord amb els socialistes era imminent i que només quedaven pocs serrells per resoldre. Un missatge que han compartit en públic en rodes de premsa, però també en privat amb filtracions als mitjans que finalment s'han demostrat desencertades. Les files del PSC, i especialment la portaveu, Alícia Romero, s'han vist obligats a rebatre aquestes valoracions i afirmar que encara hi ha diversos punts de discòrdia, a diferència del que expliquen veus de l'executiu.

Hi ha hagut diversos exemples recents. El primer dilluns de l'any, el Govern confirmava que ja havia arribat a un acord amb els socialistes després d'acceptar el 87% de les seves exigències. La portaveu del PSC ho negava l'endemà mateix en una entrevista a ElNacional.cat, carregant contra la Generalitat per un comunicat unilateral. "No hi ha cap acord", sentenciava, advertint també que s'estaven "trencant ponts i confiances". I fa només uns dies, aquest passat dimarts, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, explicava que l'únic escull que quedava per l'acord definitiu era la prolongació de la B-40 entre Terrassa i Castellar del Vallès (i la contraproposta encara no ha rebut resposta, generant "sorpresa" en l'executiu). Les seves paraules donaven a entendre que la qüestió de l'ampliació de l'aeroport i el Hard Rock ja s'havien resolt, però, de nou, Alícia Romero compareixia per negar-ho, replicant que les diferències existien amb relació a tots tres macroprojectes, així com en altres punts com el pla pilot de la renda bàsica universal i l'obertura de noves delegacions a l'exterior.

Un intent de pressió que no funciona

Des de les files dels socialistes entenen que l'estratègia de l'executiu d'aparentar un acord imminent tan sols pretén traslladar-los la pressió. Segons el seu parer, el Govern vol fer creure al públic que qui endarrereix l'entesa definitiva són els de Salvador Illa. "Es pensaven que d'aquesta manera cediríem per pressions ambientals", expliquen fonts del PSC a ElNacional.cat. Però res més lluny de la realitat. Els socialistes no s'han mogut i es mantenen en el mateix punt on són des de fa setmanes: només hi haurà acord si Pere Aragonès claudica i incorpora totes les exigències que va presentar Alícia Romero a finals de desembre als pressupostos, incloent-hi els tres macroprojectes.

El Govern no recula i aprofundeix en l'estratègia

Però malgrat el malestar evident que han provocat certes declaracions i filtracions, el Govern no s'ha apartat d'aquesta estratègia, sinó que tot el contrari. De fet, els socialistes ja han advertit l'equip negociador de l'executiu perquè practiqués la discreció, una demanda que no ha estat acatada. I és que aquesta darrera setmana hi ha hagut un grapat d'accions que només han fet augmentar la irritació a la seu del carrer Pallars.

La primera va arribar aquest dimecres, amb l'anunci de Pere Aragonès durant la reunió de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental. Des d'aquest escenari, el president de la Generalitat va anunciar "un increment de 30 milions d'euros per a polítiques dedicades a l'atenció de la salut mental i les addiccions" en el projecte de pressupostos del 2023. Els socialistes asseguren que aquesta era una mesura que s'havia discutit durant les reunions bilaterals pels comptes, i no agrada que el Govern se l'hagi 'apropiat'. De fet, la proposta és un dels punts que apareix al decàleg que va presentar Alícia Romero al desembre, en què es demana, precisament, "incrementar en 30 milions d’euros el pressupost destinat a la salut mental i les addiccions".

L'endemà mateix arribava un altre motiu d'enuig. En el marc de la cimera hispanofrancesa celebrada aquest dijous, que ha portat el president espanyol, Pedro Sánchez, i el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, a Barcelona, Pere Aragonès va aprofitar els breus instants de conversa amb el cap de l'executiu central per traslladar-li la urgència que Salvador Illa s'avingui a pactar els pressupostos amb els republicans. El primer secretari del PSC va trobar-se posteriorment amb Pedro Sánchez a una llibreria de l'Eixample, i Alícia Romero ha revelat aquest divendres que va parlar amb el seu company de partit poc després. Amb tot, ha estat contundent aquest divendres. "El PSC té l'autonomia suficient i la capacitat suficient per decidir les seves pròpies estratègies", ha dit. "Ho sap el president Aragonès, que va parlar amb Salvador Illa; ho sap la consellera Vilagrà, que ha parlat amb mi".

I aquest divendres ha saltat encara una altra sorpresa quan s'ha sabut que el president de la Generalitat es reunirà dilluns vinent amb sindicats i patronals en el marc del Consell del Diàleg Social. Es tracta d'una "segona ronda de contactes amb els agents socials i econòmics del país" que servirà per explicar la situació en què es troben els pressupostos, amb el pacte amb el PSC encara pendent. Uns 50 dies després d'haver segellat un acord "històric" amb sindicats i patronals, en el qual donaven suport explícit a la proposta pressupostària del Govern, PIMEC i CCOO confien que la reunió de dilluns sigui per anunciar que ja hi ha acord pels comptes. En aquella ocasió, ja es va llegir el pacte com un intent de pressió sobre el PSC, i aquest cop no ha estat diferent. Les mateixes fonts constaten que la voluntat és intentar forçar de nou que Salvador Illa cedeixi en les seves exigències.

El Govern ja estudia l'alternativa al PSC

Tot això refreda les expectatives d'un acord imminent, si el Govern no accepta punt per punt les demandes socialistes. És per això que l'executiu ja ha reprès les negociacions amb Junts, amb qui es reunirà dimarts de la setmana vinent, segons han confirmat ElNacional fonts del partitAmb els de Borràs i Turull les converses estan més endarrerides, però són l'única alternativa possible als de Salvador Illa. Dimarts passat totes dues parts ja van celebrar la primera trobada pels pressupostos des d'abans de Nadal, i el Govern ja hauria citat Junts a una nova reunió la setmana vinent per avançar en les negociacions. Els socialistes, però, no se senten interpel·lats, i de fet ja han advertit Aragonès en diverses ocasions que, si no incorpora les seves exigències als pressupostos, haurà de buscar altres suports. "És completament legítim", ha dit Alícia Romero. El problema és que els macroprojectes són demandes que també comparteixen els de Junts, de manera que en aquest aspecte l'entesa no es fa més senzilla.

La promesa que el pacte definitiu arribaria durant la primera meitat de gener ja s'ha trencat. I en la reunió del cap de setmana passat entre Pere Aragonès i Salvador Illa, totes dues parts es van donar una setmana de marge, que acabarà aquest diumenge. Els socialistes rebutgen que es tracti d'un ultimàtum, i asseguren que les negociacions podran continuar al llarg de la setmana vinent, però res fa pensar, ara per ara, que l'entesa hagi de ser fàcil. I el pessimisme comença a respirar-se.