La denúncia de la vicepresidenta de Junts i secretaria segona del Parlament, Aurora Madaula, sobre assetjament dins del seu partit ha provocat perplexitat i un profund malestar a la formació. En el marc del dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, la diputada va denunciar de "violències silencioses dels companys i companyes" dins de la política. Ho va fer visiblement emocionada, però sense especificar a qui es referia ni assenyalar fets concrets, la qual cosa va disparar la incomoditat entre la resta de diputats i diputades de Junts que reclamen abordar aquesta qüestió a la reunió que com cada dimarts celebrarà demà el grup parlamentari.

Tot i que l'executiva d'aquest dilluns no ha abordat el tema, la mala maror interna per les paraules de Madaula es va fer evident a una reunió de la permanent del secretariat de Junts que es va celebrar aquest diumenge, segons ha avançat Nació Digital i ha confirmat ElNacional.cat.

"No podem amagar la gravetat dels fets", adverteixen fonts del grup parlamentari que reclamen que s'abordi aquest tema a la reunió d'aquest dimarts. Consideren que la intervenció de Madaula ha estat un "atac massa descarnat" i no s'entendria que el grup ho deixés passar sense abordar el tema. El malestar arriba al punt que hi ha veus dins del partit que reclamen que Madaula abandoni el seu càrrec a la Mesa del Parlament. Això no obstant, per ser apartada de la Mesa del Parlament, hauria de presentar la seva renúncia. De la mateixa manera, també l'escó és propietat de la diputada.

Sector laurista

Madaula forma part de l'entorn més proper a la presidenta del partit, Laura Borràs, i membres de la formació apunten que la carregada que va protagonitzar divendres a l'hemicicle podria obeir a un moviment intern d'aquest sector. Aquesta versió es veuria avalada, segons aquestes fonts, pel fet que la presidenta del partit va piular immediatament els vídeos amb les acusacions de Madaula. "No és una escalfada. Estava preparat", asseguren veus del partit que assenyalen que aquest sector hauria perdut força després que el secretari general, Jordi Turull, ha aparegut, al costat de Carles Puigdemont, com a artífex dels acords amb el PSOE per l'amnistia.

Des del grup es responsabilitza, a més, Madaula de banalitzar les agressions contra les dones, després que va assegurar que també és violència "que menystinguin la teva feina, que no t'escoltin o que modifiquin la teva proposta sense la teva opinió". En el rerefons d'aquesta denúncia hi hauria, segons s'assenyala des de Junts, la correcció que es va fer des del grup al seu suport a una activista d'una ONG andorrana.

A més, la polseguera que ha aixecat la denúncia de Madaula s'afegeix a la polèmica que va provocar la seva intervenció a les denúncies d'assetjament contra l'aleshores diputat del Parlament Eduard Pujol. Pujol va haver d'abandonar el càrrec de portaveu i el seu escó, a més de ser expulsat del partit, per la denúncia de dues dones que no només no han prosperat al jutjat, sinó que es van acabar convertint en procediments per difamació contra elles.