José Manuel García-Margallo, eurodiputat i exministre espanyol d’Afers Exteriors, ha recalat a Barcelona aquest dimecres per presentar al Circulo Ecuestre el llibre España, terra incognita. El asedio a la democracia (Almuzara, 2024), escrit a quatre mans amb Fernando Eguidazu. En vigílies de Sant Jordi no hauria de ser especialment ressenyable que dos autors presentin el seu llibre si no fos perquè som en campanya electoral i perquè la plana major del Partit Popular ha acomboiat l’acte, amb presentació a càrrec d’Alejandro Fernández, candidat a la presidència de la Generalitat en les eleccions al Parlament del 12 de maig; moderació a càrrec de Dani Sirera, president del grup del PP a l’Ajuntament de Barcelona, i assistència de Dolors Montserrat, cap de campanya, entre d’altres.

El llibre és un assaig polític amb una tesi prou clara: “El setge a la democràcia consisteix en que els populismes es fiquen dins el sistema per corcar-lo”, segons paraules de Margallo, que ha assegurat que l’objectiu dels populismes és “una operació de taxidèrmia per buidar de contingut la democràcia”, per afegir que aquestes formacions polítiques, “separatistes i d’extrema esquerra”, sempre han estat “molestos però no perjudicials, fins que el PSOE muta de pell”, en un itinerari que va des de “Zapatero donant suport a qualsevol proposta del Parlament” fins a Pedro Sánchez i la negociació de l’amnistia.

De fet, l’exministre ha exhibit els seus fantasmes, d’altra banda prou coneguts, i ha assenyalat, amb cert temor, que “l’amnistia portarà a un buidament del sistema que comportarà, per referèndum o d’alguna altra manera, que Catalunya i el País Basc es converteixen en alguna mena d’estat lliure associat de manera que l’únic que quedi d’Espanya sigui El Corte Inglés i Zara”. Ara bé, Margallo, ha identificat com a principal responsable d’aquesta situació el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, tot apuntant que “no hi haurà regeneració del partit socialista fins que Sánchez perdi les eleccions, i un cop passi això, el PSOE només es pot diluir, crear un front ampli o tornar a ser un partit socialdemòcrata”, confiant que aquesta tercera via sigui la que triomfi com a fi de cicle.

L'acte ha estat presentat per Alejandro Fernández / Foto: Miquel Muñoz
Fernando Eguidazu i José Manuel García-Margallo durant l'acte al Círculo Ecuestre / Foto: Miquel Muñoz
Portada del llibre escrit a quatre mans per García-Margallo i Eguidazu / Foto: Miquel Muñoz

L’acte ha estat presentat pel candidat del PP a les eleccions del 12 de maig, Alejandro Fernández, qui ha glossat la figura de García-Margallo a partir de qualitats com “l’extrem centre, el coratge pactista, la política renaixentista, la sincera, activa i proactiva preocupació per Catalunya i la humilitat”, mentre el mateix interpel·lat negava amb el cap a aquesta última qualitat. Amb to d’humor, l’exministre ha assegurat que Rajoy el va fer fora acusant-lo, precisament, “de tenir un ego estratosfèric”. “En tot cas, mai he tingut problemes d’autoestima”, ha afirmat García-Margallo amb una supèrbia que també el caracteritza.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!