L'eurodiputada popular maltesa Roberta Metsola ha estat escollida aquest dimarts presidenta del Parlament Europeu, el que la converteix en la tercera dona en presidir aquesta institució en la seva història. Metsola, de 43 anys, ha assolit la majoria absoluta necessària per aconseguir el càrrec en la primera ronda, amb 458 vots, mentre que la sueca dels Verds Alice Bah Kuhnke n'ha obtingut 101 i l'espanyola de l'Esquerra Sira Rego 57.
Succeeix en el càrrec al socialdemòcrata italià David Sassoli, mort dimarts passat als 65 anys, i té un mandat per als propers dos anys i mig, fins que conclogui la legislatura i se celebrin de nou eleccions a l'Eurocambra.
La maltesa ha superat folgadament la majoria necessària de 309 vots per aconseguir el càrrec en una votació en què han participat 690 eurodiputats. 74 vots han estat en blanc o nuls, pel que se n'han considerat vàlids 618.
La presidenta més jove
Amb els seus 43 anys complerts aquest mateix dimarts, Metsola és a més la persona més jove en presidir una institució comunitària i la primera líder d'un dels organismes principals de la Unió Europea en procedir de Malta, el país més petit del club comunitari amb alguna cosa més de mig milió d'habitants.
La seva candidatura ha obtingut el suport públic de, a més de la seva pròpia família política, els socialdemòcrates i liberals, que no van revelar el seu suport fins a la tarda d'ahir dilluns a l'espera de tancar un acord a tres sobre les prioritats, per al que resta de legislatura i un nou repartiment de vicepresidències (previsiblement dos més per als socialdemòcrates i una més per als liberals).
Els socialdemòcrates han aconseguit també la presidència de la Conferència de Presidents de la Comissió parlamentària, que coordina la feina d'aquests organismes, i el lideratge en una nova comissió sobre el coronavirus encara per crear-se, si bé no han aconseguit un acord per rellevar el secretari general, el popular Klaus Welle, per un candidat socialista. Aquesta majoria ha estat similar a la que el 2019 va aixecar Sassoli a la presidència de l'Eurocambra i a la presidència de la Comissió l'alemanya Ursula von der Leyen.
En el seu primer discurs davant de l'hemicicle per presentar les seves prioritats, la maltesa ha afirmat que el president del Parlament ha de ser "un constructor de consensos, que escolti, que pugui apropar les diferències i sostenir el centre" i ha indicat que aquesta institució no ha "de tenir por de les reformes" per ser més moderna i eficient.
Contra l'avortament
En aquesta presentació, en la qual ha recordat que la lluita per la igualtat de gènere "no pot ser únicament estètica", la seva postura contrària a l'avortament en diferents vots parlamentaris ha rebut la crítica velada de les altres dues candidates a la presidència, Alice Bah Kuhnke (Verds) i Sira Rego (Esquerra), que van defensar els drets de les dones pel que fa a salut reproductiva i van demanar no retrocedir en aquest aspecte.